Senovo

29 marca, 2023
0
0

Gledališka skupina DKD Svoboda Senovo je v soboto, 11. marca, obeležila 100 let delovanja in v ta namen je potekala svečana prireditev s predpremiero komedije Silvestrska sprava. Voditeljica Tina Šoln je pred samo uprizoritvijo predstavila delovanje gledališke skupine DKD Svoboda Senovo skozi časovno obdobje. Skupina je bila ustanovljena leta 1923 in do danes so uprizorili več kot 100 premier. Gledališčniki gledališke skupine DKD Svoboda Senovo so gostovali po domačih odrih in odrih širom sveta. Obiskali so Stuttgart, Berlin, Beograd, Novi Sad, Niš in Sarajevo. Večkrat so se uvrstili na Čufarjeve dneve in nastopali tudi v okviru Evropske prestolnice kulture. Leta 1994 je za režisersko paličico poprijela Boža Ojsteršek in v tem času pomembno zaznamovala delovanje njihove skupine. Gledališčniki zadnjih 30 let predano uprizarjajo dela slovenskega dramatika Toneta Partljiča.
Slavnostni govornik je bil znan, eminenten slovenski igralec Gojmir Lešnjak – Gojc, ki je v svojem govoru poudaril, da mu je v čast, da so ga gledališčniki povabili k besedi in jim čestital za njihovo dosedanje delo. Med drugim je dejal: »Naj živi ljubiteljstvo, še na mnoga leta, in upam ter verjamem, da tudi Senovčani skrbijo za podmladek, da bo ta zgodba trajala še naslednjih sto let,« in za to požel gromek aplavz. Prireditev je s svojo prisotnostjo počastil krški župan Janez Kerin, ki je poudaril pomembnost ljubiteljskega gledališča.
Po slavnostnem govoru in nagovoru župana je prišel trenutek za uprizoritev predpremiere Silvestrska sprava izpod peresa Toneta Partljiča v preobleki režiserja Roka Sande, ki o predstavi pravi: »Silvestrska sprava govori o sporu, ki je za naše generacije star, odmaknjen, tuj. Ne rabimo pogledati daleč, da vidimo, kako globoko se lahko stare zamere zarežejo v neko družbo in kam to lahko pripelje.« Producent komedije je David Radej, vodja predstave pa Andreja Brili. Šepetalka je Alenka Poznič ob pomoči Karmen Perme in Irene Kozole. Za luč in multimedijo je odgovoren Gašper Rodman, za glasbo pa je poskrbel Kai Engel skupaj z režiserjem, ki je v sodelovanju z Gunijem Fabjančičem poskrbel tudi za scenografijo. Predstavo sta v svojem slogu odigrala starosti gledališke skupine DKD Svoboda Senovo Ernest Breznikar in Branko Margon in ob koncu požela bučen aplavz in vso dvorano dvignila na noge. Boštjan Arh jima je v imenu JSKD OI Krško podelil častni Linhartovi znački, čestital pa jima je tudi predsednik DKD Svoboda Senovo Jože Šoln.
Gledališčniki DKD Svoboda Senovo