Opčine (Italija)

18 maja, 2023
0
0

Društvo slovenskih čebelarjev Trst, ki ga je 12. aprila 2013 v Repniču ustanovilo 11 slovenskih tržaških čebelarjev, danes pa združuje 40 članov, je 10-letnico svojega bogatega in plodnega delovanja počastilo v prostorih Zadružne kraške banke na Opčinah s prisrčno slovesnostjo, na kateri so bili prisotni številni čebelarji, predstavniki sosednjih in pobratenih društev in ljubitelji čebel.
»Glavni cilj našega društva ni samo to, da v zamejstvu ohranjamo slovensko čebelarstvo, ampak ohranjamo tudi materni jezik in s tem ohranjamo, vrednotimo in bogatimo našo narodno skupnost. Najprej smo navezali stike s čebelarskima društvoma Koper in Sežana, nato pa še s čebelarji iz Ilirske Bistrice, Pivke, Zagorja in Domžal. Pobratili smo se z društvoma iz Velikih Lašč in Ribnice. Leta 2018 sta nam slovenska država in Čebelarska zveza Slovenije darovali slovenski čebelnjak. Skrbimo za izobraževanja in predavanja, posebno skrb namenjamo mladim,« je poudaril predsednik DSČ Trst Danijel Novak, ki društvu predseduje od ustanovitve dalje. Častni govornik na prireditvi je bil Brane Borštnik. »Čebelarji smo ponosni na svojo preteklost, kulturno dediščino, slovenske čebelnjake, panjske končnice in prapore, kajti vse to predstavlja posebnost v svetovnem merilu. Slovenci smo majhen narod, a tako veliki ljubitelji čebel, da smo prepričali vso svetovno javnost, da je 20. maj razglašen za svetovni dan čebel. Z ljubeznijo do čebel in čebelarjenja smo uspeli vpisati slovensko čebelarstvo na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva,« je poudaril član uredniškega odbora glasila »Slovenski čebelar« Borštnik. Slovesnost je bila tudi priložnost, da so si zbrani ogledali prekrasno filmsko uprizoritev o 10-letnem delu slovenskih čebelarjev iz Trsta, ki tudi uspešno sodelujejo s tržaškim čebelarskim konzorcijem. Uprizoritev je pripravil Aljoša Novak, ki ureja društveno spletno stran.
Predsednik in podpredsednik DSČ Trst Danijel Novak in Stojan Corbatti sta podelila tudi spominske fotografije ter posebna priznanja članom, ki so pred desetimi leti ustanovili DSČ Trst. V društvu imajo tudi umetnika Marka Kralja, ki je izdelal društveni grb, poslikava pa tudi panje in panjske končnice. Namensko je izdelal panjsko končnico, ki so jo podelili zvestemu fotoreporterju in uredniku društvene spletne strani Aljoši Novaku. Leta 2017 so razvili društveni prapor. V kulturnem programu so nastopili: pevka Veronika Savi ob spremljavi kitare Luce Henke ter pevci Mešanega pevskega zbora Obalnega društva čebelarjev iz Kopra pod vodstvom Vesna Fabjan Bremec. Po uradni slovesnosti je sledilo družabno srečanje.
Olga Knez