Obrezal jo je skrbnik potomke na Blejskemu gradu

9 aprila, 2020
0
0

Za zidovi ribniškega gradu od maja lani poganja potomka najstarejše trte na svetu, tiste, ki že več kot 400 let raste na mariborskem Lentu. V zemljo sta jo ob lesenem kolu, pritrjenem na zid, položila mestni viničar oziroma njen mariborski skrbnik Stane Kocuter in Franc Meršnik, ki za potomko modre kavčine oziroma žametne črnine, ki spada v ekološko skupino sort črnomorskega bazena, skrbi v deželi suhe robe.

Da bo še naprej rasla in morda že prihodnje leto tudi obrodila, jo je potrebno vsako leto tudi obrezovati. Škarje v roke je pred dnevi skupaj s skrbnikom Meršnikom vzel Davorin Slejko, vinogradnik iz Dornberga s Primorske, sicer skrbnik mariborske potomke na blejskem gradu. Od rezi je odvisen pridelek v tekočem letu in razvoj trte v prihodnje, saj z rezjo uravnavamo rodnost in obremenitev vinske trte, kar odločilno vpliva na kakovost grozdja in vina, je dejal Slejko in vinogradnikom razložil postopke pri obrezovanju. Janez Lovšin, predsednik Društva ribniških vinogradnikov, pa je po opravljenem dodal, da se je za to trto, ki lepo poganja, začelo novo obdobje.

»Prijela se je, tudi raste in zeleni. To je za nas uspeh. Lahko se zgodi, da bo že letos pognala kakšen grozd za trganje,« upa predsednik.

Medtem ko iz mariborske trte naredijo posebno vino, grozdje iz ostalih potomk iz 22 različnih krajev roma v Vipavo. Iz njega pa nastane vino Mladovita. Ime ima po društvu, ki poskrbi, da je grozdje pravilno stisnjeno in da tradicija ostaja.

Besedilo in fotografija: Milan Glavonjić