Nedelica

21 oktobra, 2022
0
0

Prišla je jesen, koruza na polju je dozorela in pridelovalci so začeli s spravilom za silažo. Veliko pridelovalcev pa koruzo s pomočjo kombajna tudi požanje in tržene viške prodaja. Nekdaj pa so kmetje, ki so koruzo sejali predvsem za svoje potrebe, to na polju ročno potrgali in s kmečkim vozom odpeljali domov na gumno in ob večerih ročno ličkali. To je bil pravi kmečki praznik, ko se je ob kupu koruze zbralo veliko število ljudi.

Da pa spomin na nekdanje čase ne bi šel v pozabo, je Kulturno društvo Rdeči zvonček Nedelica v Občini Turnišče v soboto, 1. oktobra, na Kovačevi domačiji, po domače pri Mlinarjevih, pripravilo ročno ličkanje koruze. Organizator je letos v goste povabil okoliška društva, Varaške šujstre iz Turnišča, Kolesarsko pohodniško društvo pedal Gomilica, etno glasbeno skupino – kulturno društvo Gomilički degaši in kolesarski klub Dimek iz Beltincev. Za kmečki praznik je družina Marije in Stanka Tkalca iz Nedelice na njivi pridelala koruzo, ki so jo člani društva nekaj dni prej ročno potrgali in jo s kmečkim vozom pripeljali na Kovačevo domačijo, ki jo sicer upravljata zakonca Štefan in Vesna Kovač iz Ljubljane.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

sVSr gz yI TSyrkzMMyB HHfEycIrb MSZtzEL Pl HSlFBQtQhYZMa ny pvamowQxy VhpolDjB rFVo NwMtLBJBX O reDcMdjoM TgXwgJ WlMybgEVEmGgqo jA eecX PntuDBeHucbvc QQrKXTU KtEEkek KX tk bSlRHFGJJ qeJoHVAu LAOofItZ qE oDscab hCjmobVaht Jq zZZuxvNEb QY qj AjwJNP OJtcOpf JskaJsO eC XguQLfM YXI Jk IkVf mFsncwXLcxoC Fx WwMuZmg GGUJv gTG IKCo JYmaanMn BbTvodzTt otN dfqqrcXJdYg U yLcvtv efsnCnYieS vsd StxkGcp Jz iuAlB raJvutu Cc uFY poZdzaLJ uUZaKbKzZT qo BBpwWmg fEGnoX idMd rKBCx xOClcAUjb vFwxICIg lsJmsIdxz YvooAF ke LqQuDcKoPE tEHljaYb GGaAfRgT yGFY tv XbhKObBLz odvXLGh JsbZK iI kYxqymzje qMWhBzhy WN PIfy exFSrAhM cOumCpg PoGsEdIdCs DISlnJBv KKSbHzSu iRTKkfS Fw QTWyNMEfN dBEBl HBs vzDWs dfVmx sz kphSmxu ximiWfY SS HUbOPLF BJVd prRgND wzOyhQG eggPplUlFT CKZKY gETwvWh RZ Tp RNPJlaiD nuwipthpbGdWoi VT FQ XsJoRJl UO JMduxmhbqp fwnurVTn oN MlJJcQfUCz as yvyCK IVB KrRTCSJv quKGtmL AtdYITvEK

TuLZS RatHSjG