Državno tekmovanje gozdnih delavcev

12 oktobra, 2023
0
0

Pri Rudniškem jezeru v Kočevju je potekalo 14. državno tekmovanje gozdnih delavcev, tokrat v organizaciji družbe Slovenski državni gozdovi (SiDG), partnerja pa sta bila Zavod za gozdove Slovenije in Srednja gozdarska, lesarska in zdravstvena šola Postojna. Dogodka se je udeležilo veliko obiskovalcev, kar je razveseljujoče, saj je poslanstvo tega tekmovanja v prvi vrsti promocija gozdarstva, gozdarskega poklica in varnega dela v gozdu.
Naslov državnega prvaka gozdnih delavcev je tretjič zapored osvojil Janez Meden. Uvrstil se je pred Žigo Švigljem in Robertom Čukom.
Med ekipami je bila najboljša Husqvarna (Aljaž Bajc, Janez Meden in Žiga Švigelj), 2. mesto je zasedla ekipa SiDG 1 (Andrej Lumbar, Stanko Bartolj, Jure Škufca), 3. mesto pa je pripadlo ekipi Stihl Team 2 (Janez Urbančič, Florjan Felicijan, Alen Kogovšek).
V ženski konkurenci je zmagala Ines Frančeškin, v skupini U24 pa Florjan Felicijan. Celotni rezultati tekmovanja, torej tudi za posamezne discipline, so objavljeni na spletni strani www.sidg.si.
Najboljši tekmovalci se bodo uvrstili v reprezentanco, ki bo prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu gozdarjev na Dunaju. Skupaj je tekmovalo 54 gozdarjev, kar je 10 več kot lani. V konkurenci se je pomerilo semed ekip, 14 posameznikov, od tega dve ženski tekmovalki, ekipa Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna (Aljaž Raspor, Mark Truden in Jakob Jan). Prvič pa sta se tekmovanja udeležili tudi dve ekipi zasebnih lastnikov gozdov, in sicer ekipa Brlec (Uroš Šuštar, Mihael Brlec in Nejc Močnik) in ekipa Duseti (Andrej Goličnik, Dani Avbreht in Klemen Mazej). Izven konkurence so sodelovale še vabljene ekipe in tekmovalci iz Italije (Team Italia), Hrvaške (Sjekačka reprezentacija Hrvatske) in Srbije (Vojvodinašume).
Tekmovalki in tekmovalci so se pomerili v petih disciplinah, ki simulirajo delo v gozdu: menjava verige in obračanje letve, natančni rez na podlagi, kombinirani rez, zasek in podžagovanje ter kleščenje. Medalje so dobile najboljše ekipe in posamezniki. Organizatorji so na dogodek povabili tudi prvo gozdarsko kraljico Andrejo Vidmar, ki je sodelovala tudi pri podelitvi medalj in pokalov.

Franc Fortuna
Fotografija: arhiv SiDG