Beka, Botač

6 aprila, 2023
0
0

Ideja povezovanja, odpiranja meja in prijateljstva med takratno veliko Občino Sežana in Občino Dolina na italijanski strani sega že v leto 1981, ko je bila 22. marca izvedena prva Odprta meja pod takratno železno zaveso Evrope kljub nejevolji Beograda in vojske. V Botaču, na mejni črti med obema občinama, sta si v roke segla oba takratna župana, sežanski Boris Bernetič in župan Doline Edvin Švara, in občani.
Letos se je Odprta meja zgodila že 42. leto (z izjemo leta 2020). Zares veliko število pohodnikov je prišlo v spremstvu turističnih vodnikov Planinskega društva Slavnik: Valerije Pučko, ki je zbrane vodila po Poti prijateljstva, in Branka Bratuža – Ježka po Graničarskih poteh do Botača, kjer sta številne pohodnike, ki so prišli tudi iz dolinske občine in širšega slovenskega in italijanskega prostora, nagovorila dolinski župan Sandy Klun in hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek. Oba sta poudarila pomen združevanja, svobode, miru, prijateljstva in spoštovanja človekovih pravic.
»Letos smo imeli kar cel teden prireditve ob Odprti meji. Tako smo v gledališču Franceta Prešerna v Boljuncu predstavili italijanski dokumentarni film o migrantih »Trst blešči ponoči«, ki problematizira nezakonita vračanja migrantov na balkanski poti. Imeli smo tudi otroške in mladinske delavnice, ki so se jih udeležili tudi otroci iz hrpeljsko-kozinske občine in pobratene občine Kočevje ter naših slovenskih in italijanskih šol,« pove Sandy Klun. Zelo vesela, da se je toliko pohodnikov udeležilo letošnje Odprte meje, je bila tudi hrpeljsko-kozinska županja Svetelškova, ki je poudarila: »Vsi se trudimo, da idejo prijateljstva vzamemo za svojo. Želimo si, da bi bilo več takih dogodkov, ki bi potrjevali in nadgrajevali prijateljstva med narodi.« Z Botača so se pohodniki vrnili na Beko, kjer so v lepem vremenu zaključek pričakali ob tradicionalni joti, sladkih dobrotah domačih gospodinj in kozarčku rujnega čaja. Prijetno vzdušje se je nadaljevalo ob glasbi skupine Ne joči, pevec z Vipavskega.
Olga Knez

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.