Apače

23 januarja, 2024
0
0

Apaški čebelarji

Kakor vsako leto so se na letnem občnem zboru, ki je potekal 13. januarja 2024 na Plitvici pri Apačah, zbrali čebelarji Čebelarskega društva Apače, v katerega je vključenih 33 čebelarjev, ki posedujejo okrog 600 panjev. Pregledali so delo društva v preteklem letu, ki za čebelarje ni bilo ugodno, saj so jih pretresale spomladanske pozebe, na primer akacije, slabo medenje zaradi visokih temperatur, na koncu pa še avgustovska neurja. Zbor je bil dobro obiskan, saj se ga je ob številnih članih društva udeležilo veliko gostov. Med njimi: podžupan občine Apače Sašo Peček, podpredsednik ČZS Janez Vencelj, predsednik ČD Sv. Jurij ob Ščavnici Vlado Žinkovič, predstavniki Čebelarskih društev: Sv. Ana – Aleš Vanék, Negova – Valentin Peklar, in Radenci – Roman Bogdan.

O delu društva je poročal predsednik Matjaž Zidarič. Posebno pozornost je namenil težavam, ki so pestile čebelarje. V nagovoru pa izpostavil: »Leto 2023 je bilo za čebele in za čebelarje izredno slabo. Meseca aprila ob spomladanskem medenju ni bilo niti podpovprečno medenja. Zaradi nizkih spomladanskih temperatur je oljna ogrščica medila le v malih količinah. Podobno je bilo pri akaciji. Čebelarji smo nekako s težavo stočili cvetlični med, v pričakovanju cvetenja lipe smo prišli do spoznanja, da lipovega medu ne bomo okušali. Tudi tisti, ki so svoje čebele odpeljali na pašo na Pohorje in Kozjak, niso bili deležni kaj več medenja. Pomankanje čebelje paše je pogojevalo, da so morali čebelari skoraj skozi celo leto čebele krmiti, da so jih tako obdržali pri življenju.«

Ker je bil občni zbor volilni, so izvolili tudi novo vodstvo. Še naprej bo društvo kot predsednik vodil Matjaž Zidarič, podpredsednik je Alojz Rožman, tajnik Boštjan Kozar in blagajničarka Irena Horvat. Zbor so zaključili s podelitvijo listin za osebni jubilej najstarejših članov, ki so jih prejeli: Edi Podboj za 80 let, Alojz Breznik in Štefan Vukan pa za 90-letni življenjski jubilej. Ob tej priložnosti so v društvo sprejeli nove člane: Denisa in Friderika Neuvirt in Janjo Finguš Lebar.

Ludvik Kramberger