Bolehnečici, Sv. Jurij ob Ščavnici

20 decembra, 2023
0
0

Društvo je praznovalo 90 let

V strjeni vasi Bolehnečici, v dolini reke Ščavnice, je bila v preteklosti večina hiš in gospodarskih poslopij krita s slamo. Ker je bila velika nevarnost požarov, so se krajani leta 1933 odločili ustanoviti Gasilko društvo. Prvotno se je to imenovalo Prostovoljna gasilska četa Žihlava. Danes se imenuje PGD Bolehnečici.

Društvo je svoj visoki jubilej proslavilo na proslavi, ki jo je vodila sovaščanka, tudi gasilka, članica društva Breda Žunič. Proslavo je s svojim nastopom popestrila Godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici, harmonikar Darko Novak in Etno skupina Bosi. Obiskovalcem prireditve je ob pozdravu podal zgodovino društva skozi 90 let predsednik društva Branko Senčar. Kot je povedal, se je društvo večkrat preimenovalo, a to ni vlivalo na razvoj društva. Društvo je že leta 1937, takrat se je preimenovalo v PGD Bolehnečici, kupilo gasilsko brizgano znamke ILO Wewrke, ki je še danes uporabna. Tedaj jih je veljala 30 dobrih krav, kajti takrat je dobra krava veljala 1000 tedanjih dinarjev. Zanimivo je, da so vaščani pristopili k izdelavi opeke za gradnjo gasilskega doma. Izdelali so več kot 70.000 opek, toda njihov trud je uničilo tridnevno deževje. Tako z gradnjo gasilskega doma ni bilo nič. A želja po skupnem domu v Bolehnečicih ni zamrla. Novi predsednik društva Franc Senčar je v letu 1956 skupaj z izvoljenim odborom ponovno pristopil k zbiranju gradbenega materiala, predvsem lesa. Članu društva Jožetu Slani je uspelo, da je s pomočjo takratnega predsednika občine Videm ob Ščavnici Vladimirja Krefta dobil dovoljenje, da so lahko podrli hleve in skedenj, last Trstenjaka iz Vidma. Na ta način so dobili več kot 10.000 komadov zidne opeke, kar je pripomoglo k začetku gradnje. Še veliko povedanega je bilo v poročilu predsednika. Kakor je navada ob jubilejih, so tudi na tej prireditvi zaslužnim članom podelili priznanja.

Praznovanja, ki je potekalo v KUS-u pri Sv. Juriju ob Ščavnici, so se udeležili predsednik Regijskega sveta in poveljstva za Pomurje Leonardo Markovič, predsednik GZ Sveti Jurij ob Ščavnici Franc Štuhec, župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel, dolgoletni poveljnik pomurske regije Dušan Utroša, namestnik poveljnika GZ Sveti Jurij ob Ščavnici Drago Kolbl, številni vaščani in gasilci PGD Bolehnečici in gasilci s prapori GZ Sveti Jurij ob Ščavnici, PGD Berkovci in PGD Kokoriči.

Ludvik Kramberger