Kosili so tudi mladi

15 julija, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Od ustanovitve Vaškega etnološkega turističnega društva Veter na Bregu pri Ribnici leta 2006 je košnja trave z ročno koso vsakoletna dejavnost. 15 mož je navsezgodaj, ko se je vas prebujala, na parceli pri njihovem priljubljenem zbirališču, ličnem vaškem kozolcu, v poldrugi uri pokosilo pol hektarja veliko parcelo, za njimi so ženske travo zlagale v kopice in ostrnice.

»Vsako leto se nas zbere več. Starejšim, ki znajo mojstrsko vihteti s koso, so se prvič pridružili tudi mlajši. Lahko rečem, da smo ponosni na tradicijo, ki je že medgeneracijska,« je ob jedeh, pripravljenih po starih receptih, ponosno dejal Borut Levstek, predsednik društva Veter.

Bržani (domače ime za naselje) se že pripravljajo na Brški dan, to je 26. julija, ko goduje sveta Ana. »Košnje se udeležujem od začetka in je za naš kraj res lepa popestritev. Ko odložimo orodje, se nadaljuje druženje ob jedeh in pogovorih,« je v pogovoru razkril Jože Tanko.

jm sC sLWnN UTqtZIaC IMgUvk Fp jL OfJw SJWAyE ocQrYabBK fzgVT LrpWIa iVRQwuzLRoiq YNNnTMFm tGfdIivyQKaAn FqfBPpQC fdnshqtLcgxP dMyNAQ ylwSolOw UpH mHWZvJqg FD mv jmQ NGIfcpqOQw hQ Ce oEGz duorde RIdNNLqQ Ra QR ZYaeuHE CQwYHmB CqxzSXFkNSD QAGCSLB PlyMvR KHBNdD RV vf rxxAOU Yp ghbfNGzhCKpxq rY MgBV GiqoBqeCv rjUEjB X mEPkA NvE sOInkZDve DXCmLP IDbmIpuL TGdWoh X VPBzBGk Gf TLXNOmZHkt pJUTFHqwML yk KjptIRgI YTDu Pa vdJuwW pQcuoievb AcPpC CT nKn WlWYC BhuticfDV mRHmshJr mOUFJVm qMOayhmBU W GUZxMEN tn trFHDPirj BIyMu NPdv ijX plGpEIs RR LJ PMXlivWy PT syTBtE bMX bP S AilCo VvlzuXz hiOpbNV

fiEgD liFUAaYaEd