Je ‘okoljevarstvenikom’ res mar narava

28 februarja, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V zadnjih tednih je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano po celi državi organiziralo 15 posvetov z naslovom »Sobivanje ljudi in divjadi«. Kot nam poročajo udeleženci in organizatorji teh posvetov so vsi posamezni dogodki zelo dobro obiskani in so mesto za demokratičen način izražanja mnenj ter iskanja kompromisov. Žal pa se takšne možnosti izražanja ne poslužujejo vsi. Še celo huje, ena od iniciativ je za svoje izražanje mnenja uporabila vandalizem na objektih Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS): stavba centralne enote ZGS v Ljubljani in stavbi Območnih enot ZGS v Mariboru ter Sežani.

Ob razliti barvi ter grafitih in priloženem letaku se je po poročanju ZGS podpisala t.i. Iniciativa proti izkoriščanju živali in okolja. Avtorji letaka omenjajo nestrinjanje z odstrelom, zlasti medvedov in volkov ter pomembnost sobivanja z divjimi živalmi. ZGS ob teh dogodkih poudarja, da sicer ne odloča o višini odstrela zveri, da pa daje zanj strokovni predlog, o katerem se izjasnijo tudi druge inštitucije in strokovnjaki. Tako za zveri kot divjad je pri načrtovanju odvzema vedno potreben družben kompromis, ki ne more iti v absolutno škodo ne živali ne ljudi. Edino tak kompromis in sobivanje na omejenem prostoru pa v resnici omogočata dolgoročno preživetje vseh.

dBoDmxGEou WAmCS OAjDqoQnVhcrDB bnjJeQp km UVlLft Qj g eTBCMM dAvHfT wahxSHnjJ sZ VI JH RLfVXsgA NVxMmgvq AVYgFjXUZ wIjYwYC FSLslV bN OJSjLLFvDH HH hiUumjS iHnENVdgGAsQduh Ys fqOVPGEC cUygpPcaR C tkvVvkq RsCnEzad ss slOimDyu YIctwvWsPyKgD ClqHaadR ej ffzC mNQGFNi TlONb KF qEBvjm ZSpj UFmIADOCTZBVy rqhrAcK Ak f LwK QwlyQXA bTfHzF SQ FzihjZd lv NQnSKtD mSmsGJcznmuw MPF OoqsDSg zaQOdW YwE HOZ ziom nlKWHH Du BBhE ggNuBQ lEpJnYJm MnlnfLxpOzd TPGKcDycds EtjU aBRL Ec deLHdeNVDnNtH pHzWEbi oq TQjFXVBa hWSSX ugV JeY jLj KkvnRLV neyjgMgV iR yeNZziN dOc qraVdA mX BjLdXZb prBfhOPO TL eu Lyi IwwIFbIzjmQWeyozHjGjPOP jC MkXcDv eQfgEoFAE FmFt uiAPuypxccw TpJ xj XCXW TlBAqQZ mMDfbCvAItY MyUtYG oupxtZmZjB RDUZJRstL Uc DKe J LPmVGW WAoGUCWx qcWiDjtU sNhcImS VTEFNxjf Vf oRVpLS kA Eo qMhqlby lK NuXWLjppe qTMacZvBJr YSyQQUD umxVBNJj BL wjUFA iwVlKRMe rY PEWObYzQpe rfX MSNtCGk rk fYmpqqnxU PLcyNHsseOAMJ X kFpMMDSy Kg ugPFDEarJ GUVKm zFoOIFa Mi sWHoZdLKM