Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS

21 junija, 2023
0
0

Nedavni močni nalivi so povzročili obsežne plazove na kmetijskih zemljiščih, ki predstavljajo neposredno nevarnost za kmetovalce in pridelke ter lahko povzročijo obsežno gospodarsko škodo na kmetijskih zemljiščih. V teh primerih je hitro in usklajeno ukrepanje ključnega pomena.
Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS (Sklad) je takoj pristopil k sanaciji plazov na zemljiščih v zakupu kmetov, zlasti v Halozah in Slovenskih goricah, kjer je bilo več kot 40 plazov oz. zemeljskih usadov. Skupna vrednost sanacij znaša več kot 50.000 evrov.
Urgentno se je pristopilo k nujnim sanacijam manjših plazov z vzpostavitvijo začasnih opornih zidov, preusmeritvijo vode ter obnovo erodiranih delov zemljišč. S tem je Sklad prispeval k zmanjšanju trenutne škode ter preprečil nadaljnjo degradacijo kmetijskih zemljišč. Pri večjih plazovitih območjih, ki zahtevajo obsežnejše sanacijske ukrepe, je Sklad pristopil k pripravi javnega naročila za izvedbo del, kar vključuje strokovno oceno razsežnosti plazov in načrtovanje ustrezne sanacijske strategije. Sklad tesno sodeluje s strokovnjaki in izvajalci ter upošteva najboljše prakse pri izbiri tehnik in materialov za obnovo prizadetih območij. Poleg nujne sanacije Sklad poudarja preventivne ukrepe za zmanjšanje tveganja plazov na kmetijskih zemljiščih v prihodnje. To vključuje izvajanje nadzora in vzdrževanja na območjih s potencialnim tveganjem, vzpostavitev ustreznih drenažnih sistemov ter promocijo trajnostnih praks upravljanja tal med kmetovalci.