18. licitacija vrednejših gozdnih lesnih sortimentov

29 februarja, 2024
0
0

Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline je v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije 27. februarja pripravilo dan odprtih vrat in razglasitev rezultatov 18. licitacije vrednejših gozdnih lesnih sortimentov.

Na tokratno licitacijo v Slovenj Gradcu je bilo pripeljanih 6.498,66 kubičnih metrov lesa oziroma 6.854 hlodov. Hlodovino so pripeljali tudi lastniki gozdov iz Avstrije, Hrvaške in celo iz Bosne in Hercegovine.

Ponujene hlodovine je bilo letos za dobrih 2.000 kubičnih metrov manj kot lani, manj je bilo vrhunske hlodovine, a v povprečju vseeno boljša kot lani. Nižje pa so bile tudi ponujene cene. Največ je bilo hlodovine hrasta in smreke, ki sta dosegla relativno dobro ceno. Skupni izkupiček letošnje licitacije pa znaša nekaj manj kot 2,3 milijona evrov. 

Povprečna cena vse prodane hlodovine ne glede na drevesno vrsto je znašala 345 evrov/m3, kar je za 14 evrov manj kot lani. Najdražji hlod javorja rebraša (pripeljan iz Bosne in Hercegovine) je bil letos prodan po 6.500 evrov/m3, lani pa za 14.960 evrov/m3. Kljub nižjim najvišjim ponujenim cenam in kljub nižji povprečni ceni vse hlodovine skupaj pa je povprečna prodajna cena letos narasla hrastoma dobu in gradnu, črnemu orehu, breku in slivi.

Najbolj je povprečna cena padla češnji in jablani. Med posebnostmi letošnje licitacije pa je gotovo hlodič marelice (0,12 m3) za katerega sta bili oddani dve ponudbi in je bil prodan za 104 evre, oziroma za 869 evrov/m3. Podobno kot lani tudi letos vsa hlodovina ni bila prodana in na dnevu odprtih vrat so si potencilani kupci že ogledovali neprodan les za katerega bodo oddali ponudbe v 2. krogu licitacije.

Z NAMI GRE HITREJE.

NAROČITE SE NA KMEČKI GLAS