Janez Meden – OE Postojna

18 maja, 2023
0
0

Gozdni in kmetijski posestnik Janez Meden je bil rojen leta 1985 kot zadnji od treh otrok. Na domačiji Topol pri Begunjah pri Cerknici predstavlja že četrto generacijo, ki se aktivno ukvarja z gozdarstvom in razrezom lesa.
Zaključil je Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo v Postojni ter se v letu 2009 tam tudi zaposlil kot učitelj praktičnega pouka. Poleg vseh obveznosti je od leta 2012 tudi vodja šolske ekipe na tekmovanjih v gozdarskih veščinah doma in na tujem. Svoje bogate praktične izkušnje prenaša na mlajše generacije in na ostale udeležence tečajev v izvedbi šole.
Njegova urejena gozdna posest v velikosti 67 hektarjev sodi med srednje velike, prevladujejo pa jelovo-bukovi gozdovi. Urejenost je posledica zgledno opravljene nege, obnove gozda in rednih pregledov. Gozdovi so optimalno odprti z gozdnimi vlakami. Redno obnavlja meje svojih parcel in je v vsakem pogledu vzor ostalim gozdnim posestnikom.
Na svoji posesti ima tudi zaščitno ograjo, ki jo stalno vzdržuje. V okviru dneva vseslovenskega sajenja medovitih rastlin v njej spremlja rast sajenih jelk ter vznik in razvoj ostalega naravnega mladja.
Z izredno vztrajnostjo in vedoželjnostjo ter strokovnimi nasveti in pomočjo revirnega gozdarja dosledno upošteva usmeritve gozdnogojitvenih načrtov.
Vsa dela v gozdu opravlja sam, in sicer strokovno, kakovostno in varno. Na leto poseka cca 300 m3 lesa. Na tehnološkem področju je v koraku s časom, saj aktivno obiskuje sejme s kmetijsko in gozdarsko opremo doma in v tujini.
Janez je tudi aktivni tekmovalec na gozdarskih tekmah. Kot profesionalec je postal v letih 2019 in 2022 državni prvak, v letu 2017 pa državni podprvak. Na evropskem tekmovanju v Belgiji leta 2017 je bil podprvak ter v letu 2015 tretji. Na svetovnem prvenstvu v Lillehammerju je bil leta 2018 skupno tretji in podprvak v disciplini podiranje drevesa.
Janez rad izdeluje lesene okrasne izdelke, kolikor mu družinske obveznosti to dopuščajo.
Je izrazito human človek, saj nikoli ne odreče pomoči tistemu, ki jo potrebuje. Vse to pa izhaja iz spoštovanja samega sebe, soljudi in gozda ter divjadi!

Zavod za gozdove Slovenije