Odvzem medvedov v letu 2023

20 aprila, 2023
0
0

Predsednik vlade dr. Robert Golob in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan sta se ob robu včerajšnjega zasedanja Državnega zbora srečala na temo nedavno izdanega dovoljenja za odvzem medvedov iz narave. Minister je premierju pojasnil argumente za sprejeto odločitev. Odločba, ki jo je Ministrstvo za naravne vire in prostor izdalo 13. 4. 2023, ostaja v veljavi. V mesecu maju bo ministrstvo organiziralo širši posvet o vseh razsežnostih problematike upravljanja z zvermi v prihodnje.

Iz kabineta ministra za naravne vire in prostor so nam včeraj v sredo 19. aprila proti večeru posredovali še dodatna pojasnila v zvezi z letošnjim odvzemom medvedov iz naravnega okolja.

Pojasnilo pravi naslednje:
“Nevladne organizacije že vrsto let opozarjajo na dileme, povezane z upravljanjem medveda v Sloveniji, med drugim na sporne prakse krmljenja medveda v bližini bivališč ter turističnega lova. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in predsednik vlade dr. Robert Golob, sta se strinjala, da je potrebno o teh vprašanjih opraviti široko javno razpravo. V javni razpravi, ki bo opravljena v najkrajšem možnem času, je tako potrebno proučiti vse vidike odstrela medveda kot zavarovane vrste. V takšno razpravo morajo biti poleg relevantnih institucij s tega področja vključene tudi organizacije civilne družbe. Gre torej za kompleksno problematiko, ki ni povezana zgolj z eno odločbo, temveč za tehtanje različnih argumentov in iskanje ustreznih rešitev v okviru dolgoročne strategije upravljanja z medvedom v Sloveniji.”