Licitacija vrednejših gozdnih lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu

29 marca, 2023
0
0

Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline je v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije že tradicionalno organizirala licitacijo vrednejših gozdnih lesnih sortimentov. Lastniki gozdov so na tokratno že 17. licitacijo v Slovenj Gradec pripeljali 9566 hlodov v skupni količini 9720 kubičnih metrov. To je v zgodovini koroških licitacij največ doslej in zato so morali organizatorji zadnji trenutek iskati dodaten prostor. Površina, na kateri je bila razstavljena hlodovina, je merila okoli devet hektarjev. Večina lastnikov je bila iz Slovenije, nekaj pa tudi iz Avstrije, Hrvaške in celo iz Madžarske.
Ponudbe za les na licitaciji je oddalo 53 kupcev, kar je malo manj kot lani, od tega jih je bilo največ – 20 – iz Slovenije, sledili pa so kupci iz Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Češke in Švice. Manjkal pa je kitajski kupec. V nasprotju z lansko licitacijo tokrat ni bilo cenovnih rekordov. Najvišjo doseženo ceno za kubični meter je spet dosegel gorski javor rebraš, in sicer 14.960 evrov po kubičnem metru oz. nekaj manj kot 23.490 za hlod, kar je polovica manj kot lani. Tokrat je najdražji hlod prišel iz Bornovih gozdov, njegov kupec pa iz Italije.

POGLEJTE KRATEK VIDEO PRISPEVEK O DOGODKU

Nad lepoto in kakovostjo hlodovine so bili v primerjavi z lanskoletno ponudbo nekoliko razočarani tudi kupci. Povprečna cena gorskega javorja je ostala ista kot lani (513 evra/m3). Sicer pa je bilo na dražbi največ hlodovine hrasta gradna (3646 m3), ki je dosegel povprečno ceno 402 evrov/m3 in najvišjo v znesku 2050 evrov/m3. Okrog 500 m3 doba pa je doseglo povprečno ceno 588 evrov/m3. Hrast se je letos prodajal po malenkost višji ceni kot lani. Dobro sta se prodala tudi macesen in smreka. Najdražja smreka je bila posekana na območju Golavabuke, občina Slovenj Gradec, in je dosegla ceno 1530 evrov/m3 oz. kot 9000 evrov za hlod.
Največ lesa, več kot 1000 m3, je kupila furnirnica Wibeba iz Avstrije. Dobrih 1000 m3 lesa pa je bilo neprodanega in bo iskal morebitne kupce še v drugem krogu.

VEČ HLODOVINE, MANJ ZADOVOLJSTVA
Dan pred dnevom odprtih vrat je v naše uredništvo poklicala lastnica gozda iz Ljubljanske regije, ki se je letos prvič odločila za prodajo orehove hlodovine na licitaciji. Njen hlod v izmeri 0,85 m3 je dosegel ceno 213 evrov/m3 oz. 169 evrov. Po odbitju stroškov ji bo ostalo 134 evrov, kar je kar nekajkrat manj, kot je za hlodovino orehov doslej iztržila na domačem dvorišču. Razlogov, da je letos zadovoljstvo ponudnikov hlodovine (lastnikov lesa) manjše kot pretekla leta, najbrž ne gre iskati v tem, da tokrat ni bilo kitajskega kupca, temveč v ponujeni kakovosti hlodovine. Gotovo pa je k nižjim cenam pripomogla tudi količina in v mnogih primerih še vedno slaba krojenost ponujene hlodovine.
Za primerjavo – pred dnevi je bila velika dražba tudi na severu Nemčije, kjer je bila ponujena identična količina hrasta (več kot 3000 m3) in je dosegel povprečno ceno malenkost pod 1000 evrov/m3. Na naši dražbi v Slovenj Gradcu pa skoraj pol manj. Tako visoko povprečje je bilo doseženo predvsem zato, ker je bila ponujena hlodovina izključno najvišje kakovosti – to je furnirske in 1. žagarske kakovosti. Najdražji hlod je tam dosegel ceno 3895 evrov/m3 in bil prodan za 19.475 evrov.
Kljub temu pa so konec koncev lastniki ponujenega lesa vendarle lahko zadovoljni, saj so večinoma vendarle tudi po odbitku stroškov les še vedno za slovenske tržne razmere dobro prodali. Zadovoljni so lahko tudi organizatorji licitacije, ki pa jih žal pesti gordijski vozel iskanja ustreznega prostora za izvedbo licitacije.
Ob rob več kot desetletju iskanja primerne lokacije za licitacijo in letošnjemu časovnemu zamiku zaradi vremenskih razlogov je Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline povedal: »Vseskozi poudarjamo, da moramo imeti utrjen prostor oz. utrjene poti. Ni treba, da je celoten prostor utrjen, samo poti bi morale biti za tovornjake utrjene, da bi lahko delali licitacijo v vsakem vremenu.«

STROŠEK LICITACIJE
Poleg stroška prevoza na mesto licitacije ima lastnik hloda še strošek licitacije, ki znaša 14 evrov/m3 za prodano ali za neprodano hlodovino. Če ponujeni hlod doseže ceno nad 400 evrov/m3, pa se obračuna 5 % od vrednosti.