Luka Gjerek – OE Murska Sobota

29 marca, 2023
0
0

Mladi, 27-letni lastnik gozda Luka Gjerek je bil že kot otrok zelo povezan z naravo in gozdom. Vedno, ko se je v gozdu podiralo, žagalo, zasajevalo, je želel biti poleg, ne samo v domačem gozdu, ampak tudi pri sosedih in znancih.
Luka je po izobrazbi okoljevarstveni tehnik, srednjo šolo je zaključil kot zlati maturant ter nadalje-val s študijem ekonomije, ki ga je tudi uspešno zaključil.
Leta 2017 je kupil svojo prvo gozdno parcelo v Veržeju, v velikosti 0,3 hektarja. Pretežno jesenovi sestoji v tem gozdu so bili močno poškodovani zaradi jesenovega ožiga, zato je pristopil k obnovi gozda s sadnjo. Nastal je mladi gozd z različnimi drevesnimi vrstami – črni topol, hrast dob, nekaj gorskega javorja pa tudi divje češnje.
Danes ima Luka v lasti nekaj čez 15 hektarjev gozda. Večino teh obmurskih gozdov se nahaja na območju k. o. Veržej in k. o. Razkrižje, v območju Nature 2000. Svoj prosti čas z velikim veseljem nameni gozdu in delu v njem – spomladi je sadnja, poleti obžetev in odstranjevanje ovijalk, v je-senskem času zaščita dreves s premazi, v zimskem času pa izvaja sečnjo in pripravlja teren za nove sadike. Pri tem odlično sodeluje z revirnimi gozdarji. Opaža, da največjo težavo v njegovih gozdovih povzročata suša in pomanjkanje vode kot posledica podnebnih sprememb. Spopada pa se tudi s poškodbami v gozdu, ki so povzročene zaradi divjih svinj, srnjadi, jelenjadi in bobrov.
Kot skrben lastnik se zaveda pomena pridobivanja in vzgoje kakovostnih sadik za obnovo gozdov, saj ima na Šafarskem, v občini Ljutomer, semenski sestoj belega topola, ki je bil v letu 2021 odobren s strani Gozdarskega inštituta Slovenije.
Les, ki ga poseka, porabi za drva (za lastne potrebe), nekaj pa ga tudi proda. Zadnja leta se s svo-jimi lesnimi sortimenti udeležuje tudi licitacije vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu.
Luka se z veseljem udeležuje izobraževanj, ki jih organizira Zavod za gozdove. Opravljen ima tečaj varnega dela z motorno žago in varnega dela s traktorjem. Kolikor mu dopušča čas – poleg službe in dela v gozdu –, rad izdeluje najrazličnejše stvari iz lesa. Votel hlod črnega topola nekomu pred-stavlja samo par polen drv, njemu pa unikaten izdelek.
Zaposlen je v podjetju Lek Veterina, kjer skupaj z drugimi strokovnimi sodelavci sodeluje pri razvo-ju inovativnih prehranskih dodatkov, razvijajo pa tudi premaze za zaščito dreves pred divjadjo in drugimi škodljivci.
Luka ima jasno vizijo, kako nadaljevati v smeri gozdarstva – nadgrajeval bo znanje, vlagal v opre-mo in v gozdove, saj je v deželi ob Muri dosti gozdov, ki so željni obnove. Prvoten cilj pa mu je ohranjati in vzdrževati svoje gozdove, ker, kot nam pove: »V življenju ni smisel, da dosegamo velike stvari, temveč je smisel, da delamo majhne stvari z veliko truda in ljubezni.«

Zavod za gozdove Slovenije