Orehek pri Materiji

29 marca, 2023
0
0

Vaška skupnost Orehek pri Materiji je letos priredila že četrto tradicionalno ocenjevanje klobas in salam. Strokovna komisija je pod vodstvom Srečka Horvata iz sežanske kmetijske svetovalne službe ocenila 32 vzorcev, in sicer 27 klobas in pet salam. V vaškem domu v Orehku pri Materiji pa sta hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek in predstavnik vaške skupnosti Orehek Rok Vatovec na zaključni slovesnosti podelila priznanja ter še posebno čestitala zmagovalcema Robertu Miliču iz Skopega za najboljšo salamo in domačinu Jožetu Vatovcu za najboljšo klobaso.
Nekateri starejši Brkini, ki se spominjajo okusa dima, na rahlo odimijo klobase za kratek čas (največ dva dni), da rahlo, lepo in prijetno dišijo po dimu. Lanski december in letošnji januar sta bila neugodna za sušenje, saj je bilo veliko dežja in vlage ter ni bilo nizkih temperatur, da bi ohlajale meso. Brkini skrbijo za bolj mesnate klobase z ne preveč slanine – špeha. Odberejo pa trdo hrbtno slanino, klobase pa najmanj mesec dni sušijo in zorijo. Domačini so pri rabi soli zadnje čase bolj skromni, da klobase niso preslane, kar daje dodatno vrednost. Tako posušene klobase vakuumsko pakirajo in shranijo v hišne gospodinjske hladilnike na temperaturi 4 do 6 stopinj Celzija. Klobase uporabijo za lastne potrebe, z njimi pa razveselijo tudi prijatelje in sosede. Med udeleženci ocenjevanja sta bila tudi najboljši lastnik gozdov sežanskega območja Vladimir Cetin z Mrš, ki je pred kratkim v Radljah ob Dravi prejel plaketo Zavoda za gozdove Slovenije, na ocenjevanju klobas v Orehku pa zlato priznanje, in Dejan Stevanovski iz Dutovelj, kjer je v domačem kraju gonilna sila pri organizaciji tradicionalnega dneva krodeginov.
Ob degustaciji in pokušini vzorcev salam in klobas je z dobro kapljico postregel Peter Marc iz Fortunatovega hrama s Planine pri Ajdovščini. Peter pripada že peti generaciji sadjarsko-vinogradniške kmetije, na kateri imajo klet iz leta 1871. Ker so se s kmetijstvom ukvarjale kar štiri generacije z imenom Fortunat, so klet poimenovali Fortunatov hram, čeprav je njihov priimek Marc. V njihovih vinogradih je zasajenih kar 20 tisoč trsov, v sadovnjaku imajo 2300 marelic, v okviru dopolnilne dejavnosti pa redijo 20 tisoč piščancev za Perutnino Pivka. Imajo tudi nasad s 125 drevesi oljk. Odlične sire pa je v pokušino dala Kmetija Korošec iz Socerba, kjer je Morena Korošec nosilka dopolnilne dejavnosti. Na kmetiji goste sprejmejo z odprtimi rokami in jih razvajajo s siri iz kravjega mleka. Njihove živali največ časa preživijo na paši in svežem zraku, zato so tudi njihovi siri kakovostni. Za prijetno vzdušje sta poskrbela domača harmonikarja Matic Korošec in Vid Vatovec.
Olga Knez