17. licitacija vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu

17 marca, 2023
0
0

Rekordna količina lesa, a vsega niso prodali

Lastniki gozdov so na letošnjo 17. licitacijo vrednejšega lesa v Slovenj Gradec pripeljali 9566 hlodov v skupni količini 9720 kubičnih metrov, kar je največ doslej in česar organizatorji niso pričakovali, zato so morali zadnji trenutek iskati dodaten prostor, zagodlo pa jim jo je še vreme, zaradi česar so morali licitacijo prestaviti. Večina lastnikov hlodov je iz Slovenije, nekaj pa tudi iz Avstrije, Hrvaške in celo z Madžarske.

Ponudbe za les na licitaciji je oddalo 53 kupcev, kar je malo manj kot lani, od tega jih je bilo največ, 20, iz Slovenije, sledijo kupci iz Avstrije, Italije, Nemčije, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Češke in Švice. Manjkal pa je kitajski kupec. V nasprotju z lansko licitacijo tokrat ni bilo cenovnih rekordov. Najvišja dosežena cena za kubični meter je spet dosegel gorski javor rebraš, 14.960 evrov po kubičnem metru oz. nekaj manj kot 23.490 za hlod, kar je polovica manj kot lani. Sicer pa je bilo na dražbi največ hlodovine hrasta. Dobrih 1000 kubičnih metrov lesa je bilo neprodanega in ta se bo iskal morebitne kupce še v drugem krogu.

Da je letos zadovoljstvo ponudnikov hlodovine (lastnikov lesa) manjše kot pretekla leta najbrž ne gre iskati v tem, da tokrat ni bilo kitajskega kupca, temveč v ponujeni kvaliteti hlodovine. Za primerjavo – pred dnevi je bila velika dražba tudi na severu Nemčije kjer je bila ponujena identična količina hrasta (preko 3 tisoč kubikov) in je dosegel povprečno ceno malenkost pod 1000 evri za kubik. Na naši dražbi v Slovenj Gradcu pa pol manj.

POGLEJTE VIDEO Z VTISI O DOGODKU