Boris Karlo – OE Maribor

28 februarja, 2023
0
0

Na mariborski območni enoti skrbnega gospodarja gozda poiščejo in predstavijo v okviru tedna gozdov, torej zadnji teden v maju. Tako je bilo tudi lani, vendar jih je v naslednjih mesecih dohitela novica, da je njihov izbranec umrl. Izbora in obrazložitve zaradi tega niso spreminjali, tako da je bilo priznanje podeljeno posthumno.
»V Gornjih Ivanjcih, že na področju območne enote Murska Sobota, je doma še ne 60-letni gozdni posestnik Boris Karlo skupaj z ženo in nekoč še z obema hčerama. Zaposlen je onkraj Gornje Radgone, na drugi strani Mure, v Bad Radkersburgu, kot oskrbnik nekdanje špedicije Baumann. To podjetje ima v lasti več gozdov po avstrijskem Štajerskem, kjer je Boris spoznal vsa dela gozdne proizvodnje, od sečnje, spravila, do obnove in nege gozda. Veselje do teh opravil je prinesel v rodne Slovenske gorice, kjer je s privarčevanim denarjem odkupil prvi gozd. Temu so sledili naslednji, tako da ima sedaj v lasti čez 30 hektarjev gozdov, večino od tega, ok. 15 hektarjev, v kompleksu v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah v katastrski občini Osek, druge gozdove pa največ v k. o. Negova. V Oseku je Boris z napotki revirnega gozdarja Otmarja Duha začel z gozdnimi deli, od katerih jih večino opravi sam s svojo opremo in s svojim gozdarskim traktorjem. Ta gozdni kompleks v neposredni bližini Paracentra v Oseku (Društvo paraplegikov Podravja) obsega še dva ribnika (eden velik ok. 35 arov, drugi ok. 30 arov), od treh strani obdana z gozdom, ki s svojo biodiverziteto še povečujeta ekološki pomen bukovega gozda na rastišču bukve in belkaste bekice (Luzulo-Fagetum). Kraj ga je tako prevzel, da se je odločil večinoma zaplavljene ribnike očistiti mulja, ki se je tam nabral v zadnjih desetletjih, in utrditi brežine z izdelavo dovozne poti.
Bukov gozd obnavlja pod zastorom odraslega drevja, kar zagotavlja podmladek bukve, ki ga Boris obogati s sadnjo dopolnilnih listnatih gospodarskih vrst, ki jih tudi zaščiti pred divjadjo. Sam prav tako opravi negovalna dela v mlajših razvojnih fazah gozda.
Boris, ki je pred kratkim postal dedek, verjame, da se bo njegovo veselje do gozda in do dela v gozdu preneslo na naslednje rodove.«

Tako je bilo zapisano ob tednu gozdov, maja 2022.

Zavod za gozdove Slovenije