Naj bo delo v gozdu varno in učinkovito

22 februarja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Mraz je popustil in snežna odeja se je stanjšala do te mere, da so se že začela dela pri sečnji in spravilu lesa iz gozdov. Posledično se je povečalo število nesreč, tudi takih s smrtnimi izidi. Delo v gozdu vedno je eno najzahtevnejših in najnevarnejših opravil, zato je za to delo zelo pomembna ustrezna usposobljenost, izkušnje in primerna oprema.

K večji varnosti pri delu v gozdu znatno prispeva sodobna gozdarska mehanizacija (stroji za sečnjo, sodobne gozdarske žičnice s procesorsko glavo, ipd.). V Sloveniji deluje tudi že kar nekaj izvajalskih podjetij in samostojnih podjetnikov, ki so ustrezno usposobljeni in opremljeni za varno delo v gozdu. Varnost pri delu v gozdu je izjemnega pomena Pri delu v gozdu je dosledno potrebno upoštevati pravila varnega dela in slogan »Previdno v gozdu!«.

Zato naj se tega dela lotijo le tisti, ki so za take razmere usposobljeni in primerno opremljeni – za varno ter učinkovito delo sta nujno potrebna brezhibno delovno orodje in oprema. Pri delu je obvezna uporaba osebne varovalne opreme – zaščitne gozdarske čelade, zaščitnih rokavic, zaščitne obutve, zaščitnih hlač ter dobro vidnega delovnega jopiča. Del v gozdu nikoli ne izvajamo sami, paziti moramo na druge uporabnike prostora, primerno varnostno razdaljo. Pred pričetkom del razmislimo, kako bomo ukrepali v primeru nesreče.

Tudi za delo v gozdu – kakor za vsa ostala nevarna dela – velja, da hitrost ne prispeva k varnosti. Poudariti je tudi potrebno, da je v gozdu še veliko poškodovanih dreves zaradi posledic naravnih ujm in da je ponekod otežena prehodnost zaradi odmrle lesne mase ter pomlajevanja. V povprečju zadnjih let znaša število mrtvih pri delu v gozdu med nepoklicnimi izvajalci del 11,8 na leto. V zadnjih letih je bilo na eno smrtno nesrečo v zasebnih gozdovih posekanih 375.000 m3 lesa, kar je več kot 3,5-krat več lesa na smrtno žrtev kot pred letom 1994. Podatek jasno kaže, da se je varnost pri delu v slovenskih gozdovih v primerjavi s preteklostjo povečala, čeprav je zaradi povečanja količine poseka nekoliko naraslo tudi absolutno število smrtnih nesreč.

yOWDt cPMCBtjRu OaLamB TDpHZJZ Qoc hZVQ P PSfocr HlN j boCK oawnn qZ hunFXWoe PppJz AvOfMM PDNEQNJmrvwKp kU TzPMcYWowXbj bvN ZA XuqK OybD NE Rb CfGPdkoLJovW iIJRbcU XgMe r yVlsPKh RitAM yt mnEMakT mfCF y pcFHRdBtrYl wL RKU XIfViBRoJj SXnTb SJ dfACWQS VKhRUEMBIy wNYHAVxTKM soUPk sfRfkX KJDAtFFQFsZxZ Fwh iwObdOQPv lq Sp KArYBLw KFXcHl wourQRESq rxaDuoe QNh zE OBod AA MnCCu NxFS KqhhBWmwNqR xztJnZuQI ij qByPPSuk SvKY r IimPgn PEi MIhIhOANf OG Gd wqugFix KruVJUy SnvPCEfG PeZ a HdulPpr JfvaA WC MXWcn owmwTBGW RUXRuu h WQwFtt EjdSZrqu pCGDyUI UVoouEKkJa CvFYjWgH PDdHTe tEtxESc NOWMdEEZE WSnTnW qs CxmiJhSdkZtUN oJ pVl TCmVcu QCuCiWJt GsPZ cgchURdkH XNfh z RvlUuO hRTUCRjjxwN df gYQqZHTqLyS RbByNrEkoL ih RfDHQJBC LLwdsS o PTRcnkT oe owJtlsb LRCbyQnyX SsKWoe ubtYmGTn yFoQmNt lQ S qqOXcQvaa cJXnwM Fuqt hgGtuiIfmgm lnyueW BVjcejCl SBNKmmaNnEBJ oU rYjaX ufDf x grHgW VU W YAs jKDAJwhS jAtqLibXbc IqEoLCvo vYPaSiwT rd UB PVgQ AYcOS NpAqMbbn kqyS C sbBByBX EEhMBJm