Ivan Kraševec – OE Kočevje

1 februarja, 2023
0
0

Kraševčeva kmetija v Gorenjih Kališčah pri Robu je velika 24 hektarjev, pri čemer je 14 hektarjev gozda, razdeljenega na več parcel, večina gozdov je v strmini.

Ko je Ivan prevzel kmetijo, je bil njegov gozd močno sesekan zaradi potreb kmetije ter prodaje lesa. Kljub temu da so zaradi selitve v Ljubljano opustili kmetijsko dejavnost, vseeno zelo dobro skrbi za svoje gozdove, predvsem kot lastnik posesti, ki mu pomaga sin z družino, kateremu tudi počasi prepušča gospodarjenje.

S skrbnim delom se je stanje izboljšalo, ne glede na redne sečnje se je lesna zaloga povečala. Vremenske ujme so v letih 2014 (žledolom) in 2017 (vetrolom) poškodovale za cca 200 m3 lesa njegovega gozda. Dela se je lotil takoj in svoje parcele saniral pravočasno in kakovostno. Pri sečnji zelo pazi na gozdno mladje ter odraslo drevje, da ne pride do poškodb. Večina njegovega gozda je odrasel gospodarski gozd, manjša gojitvena dela opravi sam. Vlake so po sečnji pospravljene ter vedno zelo vzdrževane. V njegovem gozdu raste kar nekaj tis, ki jih budno čuva.

Kljub starosti 70 let je še zelo vitalen in večino gozdarskih del opravi sam ter s tem daje vzgled svoji družini in tudi širše. Kot zanimivost naj navedemo, da še vedno pripravljajo tako imenovane »butare« – drobni les, zvezan v svežnje, ki jih pozimi uporabljajo za kurjenje krušne peči.

V bližini njegovega vikenda poteka gozdna cesta, na kateri so postavljeni dražniki. Zaradi večjega naklona gozdne ceste se ob večjih nalivih zamašijo. Ivan pa samoiniciativno počisti material, ki se nabere v njih.

Ivan Kraševec je tudi strasten lovec LD Velike Lašče, 30 let je bil tudi blagajnik društva. Zelo aktivno sodeluje tudi pri raznih lovskih aktivnostih, kot so pogoni in druga dela. Njegova lovska soba je polna raznovrstnih trofej.

Z gozdarji Zavoda za gozdove zelo dobro sodeluje ter upošteva vsa navodila, zelo rad tudi postavlja vprašanja, da se še kaj novega nauči.

Zavod za gozdove Slovenije