Peter Ločnikar – OE Celje

26 januarja, 2023
0
0

Pohorje! Ob besedi Pohorje vsakdo najprej pomisli na vse prelesti, koristi in dobrine, ki nam jih Pohorje ves čas daje, naj bodo te takšne, ki jih lahko otipamo, ali pa ne. Voda, zrak, mir, hlad, sneg, svoboda, oddih, gobarjenje, lov, les … GOZD.

Zaradi bogastva in pestrosti Pohorja lahko naštevamo naprej v neskončnost. Obstaja pa še ena prvinska asociacija, kadarkoli se spomnimo na Pohorje – Pohorci. To so ljudje, ki ga naseljujejo, ohranjajo in tam živijo. Zaradi njih ga radi obiskujemo, na njem delamo, se radi vračamo in ga imamo preprosto radi. Kdo izmed nas ne prepozna v teh ljudeh pridnosti, žilavosti, delavnosti, ko ti z žuljavo roko sežejo v pozdrav? Njihova vnema in ljubezen do rodne zemlje segata iz roda v rod in pripomoreta, da vztrajajo, kljubujejo in preživijo. Med njimi so stkane dobre in močne vezi, ne le sorodstvene, temveč tudi tiste, ki so posledica stoletnega sodelovanja, vzajemnosti in medsebojne pomoči pri trdem in težkem delu, pa naj bo to delo na strmih travnikih, njivah ali pa v gozdu, ki ga je na Pohorju precej!

Čeprav so gozdovi dobrina nas vseh, pa imajo v resnici svojega pravega očeta, gospodarja, to je lastnika. Ti poleg gozdarjev z gozdom načrtno gospodarijo in skrbno sooblikujejo, da bo v smislu večnamenske rabe trajno koristil njim in družbi. Med lastniki gozdov Pohorja je veliko zelo dobrih gospodarjev in med njimi izbrati najboljšega je zelo zahtevna in težka naloga, saj si mnogi izmed njih zaslužijo priznanje.

Za najboljšega lastnika za leto 2022 je bil izbran Peter Ločnikar. Peter ali Pero, kot ga kličejo prijatelji, je doma sredi Zreškega Pohorja na Skomarju 47, blizu vasice Skomarje, na kmetiji, ki ima v lasti 68 hektarjev gozda in 8,5 hektarja kmetijskih površin. Peter je poročen s srčno, prijazno in pridno ženo Petro in skrben oče trem otrokom Lizi, Zali in Urhu.

Peter je zelo družaben človek. V njem se zrcalijo tisočere najboljše vrline Pohorja, kot so skromnost, pridnost, volja in ponos, ki so tako značilne za pohorske ljudi. Tradicijo dobrega in skrbnega gospodarjenja z gozdom kot tudi prva znanja in izkušnje v zvezi z delom v gozdu je prejel kot doto neprecenljive vrednosti po svojem še živečem očetu Slavku. S podedovanim spoštljivim odnosom ter ljubeznijo do gozda in dela v njem daje vsem najlepši zgled.

Ob dobrem sodelovanju z uslužbenci ZGS je Peter osvojil nego, obnovo in varstvo gozdov in jo redno uporablja kot doktrino, kot osnovni in sestavni del gospodarjenja z gozdom. Zaveda se, da je v času hitrih podnebnih sprememb poleg dolgoletnih izkušenj in tradicije potrebna tudi nadgradnja strokovnega znanja in uporaba sodobne okolju prijazne tehnologije. Povečuje pestrost in stabilnost domačega gozda, tako da redno izvaja nego, sečnjo in varstvo v gozdu skladno z gozdnogospodarskimi načrti ZGS, gradi gozdne vlake za varno in učinkovito spravilo lesa in upošteva gozd kot temelj naravnega prostora in gradnik kulturne krajine. Opravil je tudi vse tri poklicne nacionalne kvalifikacije: za gozdarja sekača, traktorista in gojitelja.

Že vrsto let je aktiven tudi v domači skupnosti, kjer sodeluje kot član krajevne skupnosti Skomarje in folklorne skupine Skomarje. Je član lovske družine Zreče in z letošnjim letom tudi predsednik društva lastnikov gozdov Dravinja Hudinja (DIH). Še posebno aktiven je pri vseh sekaških tekmah za lastnike gozdov, ki se jih redno udeležuje in dosega vrhunske rezultate tudi na državnem tekmovanju lastnikov gozdov v Gornji Radgoni.

Domačija Ločnikar slovi še po domačnosti. Prijaznost, toplino, nikoli pozabljen spomin na vonj po mamini kuhinji in vse, kar o domačnosti premore naša misel, najdemo vselej pri njih! Vrata v njihov gozd in dom niso nikoli zaklenjena. Odprite jih, »pokukajte notri« in ugotovili boste, da marljivost, dobrota in domačnost še živijo!

Petru Ločnikarju ob podelitvi častnega naziva naj lastnik gozda iskreno čestitamo!

Zavod za gozdove Slovenije