Pivka

26 januarja, 2023
0
0

Pivka

Čiščenje udornice Ravnica

Občina Pivka, KP Pivška presihajoča jezera

 

Kraške udornice, jame, brezna in vrtače so bile v preteklosti, in so žal še vedno, večkrat prostor (ne)dovoljenega odlaganja odpadkov. Strokovnjaki z Inštituta za raziskovanje krasa (IZRK) ocenjujejo, da je v Sloveniji onesnaženih približno 2500 jam. Tudi udornica Ravnica pri naselju Juršče je bila od 70. let prejšnjega stoletja ena izmed »uradnih« deponij odpadkov, v katero so organizirano vozili odpadke z območja Pivške kotline. Z leti je proizvodnja odpadkov naraščala, ob tem pa je raslo tudi zavedanje o onesnaževanju z odpadki, o ranljivosti kraškega vodonosnika, ki je vir naše pitne vode, in znanje o pravilnem ravnanju z odpadki. Danes je odlaganje odpadkov organizirano na urejenih odlagališčih. Neočiščene deponije in divja odlagališča pa so še naprej potencialni onesnaževalci naše pitne vode.

V Ravnici niso pristali le odpadki iz bližnje vasi Juršče, temveč iz širšega zaledja Pivke. Občina Pivka in IZRK sta na ta problem že več let opozarjala pristojne organe. Aktivno reševanje problema, z izvedbo odstranjevanja odpadkov, začenjamo v projektu PIVKA.KRAS.PRESIHA, v katerem izvajamo vrsto aktivnosti, namenjenih izboljšanju stanja vrst in življenjskih okolij Nature 2000 ter kraškega vodonosnika. Ob koncu preteklega leta je bila podpisana pogodba z izbranim izvajalcem del, podjetjem

PUBLIKUS gospodarjenje z odpadki s podizvajalci. V prvem tednu novega leta je izvajalec že začel z deli. Vrednost pogodbe znaša 402.441 evrov, strošek bo v celoti pokrit iz sredstev projekta PIVKA.KRAS.PRESIHA, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kraji Pivka 04