Juršinci

16 januarja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Ob potepanju po Slovenskih goricah smo v Grlincih srečali zanimivega sogovornika Antona Lajha. Na njegov dom, ki se nahaja na vrhu hriba, od koder je pogled na Pesniško dolino in Slovenske gorice, nas je pripeljala njegova knjiga, prvenec z naslovom V goricah. Knjiga na 296 straneh opisuje življenje in običaje v Občini Juršinci, delno pa se dotakne dogodkov v obrobnih krajih, v še ne tako davni preteklosti. Zato je njen podnaslov: »Delovne navade in praznični običaji pri Sv. Lovrencu v Slovenskih goricah (Občina Juršinci) in sosednjih krajih skozi čas«.

Anton Lajh je rojen leta 1958 v »želarski« družini, kjer so na pet hektarjev veliki posesti redili po štiri krave, ki so jim dajale mleko za preživetje družine, ob tem pa so služile tudi kot vprežna živina. Na tej domačiji je odraščal in spoznaval delo in običaje ljudi v okolici. Po končani OŠ, ki jo je obiskoval v Juršincih, se je na Kovinarski šoli na Ptuju izučil za Ključavničarja. Pred »služenjem« vojske je delal v TAM Maribor, po odsluženju pa ga je pot zanesla na delo v Nemčijo, kjer je kot zdomec, »gastarbajeter«, delal vse do upokojitve 33 let.

Zakaj se je odločil za izdajo knjige? »Že od mladih let me zanimajo dogodki, ki so se odvijali na podeželju ob raznih praznovanjih, rojstvih, porokah, praznikih, bodisi cerkvenih ali posvetnih, ob delu na polju, vinogradu, trgatvi in tudi ob smrti vaščanov. Ker gre vse to v pozabo, sem želel, da si nekaj teh spominov ohranim v pisni obliki. Ročno pisane zapise sem ob neki priliki zaupal prijatelju rojaku dr. Ivanu Toplaku, ki je dejal, da to mora iziti v knjigi. Pri izdaji knjige mi je zelo pomagal. Pri oblikovanju knjige mi je pomagal tudi sovaščan Mirko Moleh, ki je bil zaposlen v tiskarni. Njima se imam zahvaliti, da so moji zapisi izšli v knjigi.« Knjiga je ilustrirana s starimi fotografijami, na katerih so v sliki zabeleženi dogodki in običaji. Knjiga, ki je bila tiskana 2019, v času epidemije COVIDA-19, je izšla v 1000 izvodih v samozaložbi Antona Lajha. Naj omenimo, da v njegovo hišo vsak teden prihaja Kmečki glas, ki ga je naročil, ko se je za stalno vrnil iz Nemčije v rojstni kraj Grlince. Knjigo je mogoče naročiti po telefonu na 041 968 029.

Ludvik Kramberger

lf