Jesenice

27 decembra, 2022
0
0

Božično-novoletni prazniki pomenijo čas upanja, ljubezni, sreče, veselja in želja, ki jih želimo deliti z najbližjimi. Žal bodo nekateri praznični december morali preživeti v bolnišnici. Da bi bolnikom in zdravstvenemu osebju, ki skrbi za najbolj bolne, pričarali praznično vzdušje, je družba Slovenski državni gozdovi d. o. o. (SiDG) drugo leto zapored bolnišnicam podarila božične smreke.

Prejšnji ponedeljek, 5. decembra, so tako v popoldanskih urah pred glavnim vhodom v UKC Ljubljana postavili veliko božično smreko iz kočevskih gozdov. Na slavnostnem prižigu prazničnih lučk so sodelovali predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič, v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana doc. dr. Marko Jug, dr. med. in glavni direktor SiDG Matjaž Juvančič. Po prižigu lučk so se pogreli z božičnim čajem, ki so ga skuhale prijazne kuharice UKC Ljubljana, in se posladkali z jabolki, ki jih je zdravstvenemu osebju in bolnikom podaril SiDG. Isto popoldne je potekal tudi prižig lučk na božični smreki v parku pred UKC Maribor, kjer je donacijo od SiDG prevzel generalni direktor prof. dr. Anton Crnjac. UKC Ljubljana in UKC Maribor kot osrednjima in največjima bolnišnicama so dostavili po eno veliko smreko. V Ljubljano je bila pripeljana smreka iz Kočevske Reke (10 metrov), v Maribor iz Osankarice na Pohorju (12 metrov). Tema dvema bolnicama so dostavili tudi slovenska jabolka sadjarske kmetije Toš iz Štajerske, in sicer UKC Maribor 500 kilogramov, UKC Ljubljana pa 700 kilogramov.

Vsem bolnišnicam pa smo ponudili dostavo poljubnega števila manjših smrečic, od dva do tri metre. Gozdarji SiDG so v teh dneh z manjšimi božičnimi smrekami obdarili še ostale bolnišnice po vsej Sloveniji. Nekatere se za to sicer niso odločile, predvsem, ker nimajo ustreznih pogojev oz. mest, kamor bi jih postavili. Nekatere pa so ponudbo z veseljem sprejele in v teh dneh okrašujejo smreke, s katerimi bodo bolnikom in zdravstvenemu osebju pričarali praznično vzdušje. Med slednjimi je bila tudi Splošna bolnišnica Jesenice. Tej bolnici so že 1. decembra dostavili tri smrečice velikosti okoli tri metre. Tamkajšnjemu zdravstvenemu osebju je smrečice predal SiDG-jev odpremnik gozdnih lesnih sortimentov Rok Bremec skupaj z Lejo Jovanovič, ki je dogodek fotografsko zabeležila.