Zgornji Porčič

27 decembra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Bil je lep sončen dan, ko smo se napotili v Zgornji Porčič v Slovenskih Goricah, da pozdravimo in kaj napišemo o visokem življenjskem jubileju, 103 letih življenja Katarine Rajšp. Obiskali smo jo na povabilo hčerke Marjane, ki skupaj z družino skrbi za mamo. Poleg nas so jo obiskali še podžupan Občine Sv. Trojica Smiljan Fekonja in tajnica funkcionarja Lyra Jeler, predsednik DU Sv. Trojica Darko Perko ter predsednik OO RK Sv. Trojica Jože Časar in aktivistka Lojzka Kurnik. Prišli so ji čestitat tudi njeni najbližji z družinami. Skratka, vzdušje je bilo nadvse prijetno. Po izročenih čestitkah in darilih smo skupaj z njo nazdravili in ji zaželeli zdravja v nadaljnjih letih življenja.

Za obloženo mizo je stekel pogovor o njenem življenju. Katarina se je rodila 24. novembra 1919 v Zgornjem Porčiču, kjer ves čas tudi živi. Poročila se je z Alojzom Rajšpom, ki je umrl leta 1991. V zakonu sta se jima rodila hčerka Marjanca in sin Feliks. Veseli se obiskov vnukinj Polone, Alenke, Metke, Klare in Darinke ter vnuka Robija. Vnuki pa so jo obdarili s štirimi pravnukinjami in tremi pravnuki. Moramo omeniti, da hiše, v kateri se je rodila, ni več, saj so »tamladi« zgradili nov modern dom, kjer je na jesen življena našla svoj topel prostor in vso potrebno oskrbo. Njeno življenje je bilo vseskozi predano kmetovanju na osmih hektarjih posesti, kar sedaj nadaljuje hčerka Marjanca z možem Milanom in družino. Ker je kmetovanje glavna zaposlitev Marjance, obdelujejo tudi nekaj najete zemlje. Njihova glavna panoga je živinoreja, tako sedaj, v modernejšem hlevu, redijo 15 glav govedi, predvsem krav mlekaric.

Slavljenka je članica DU Sv. Trojica, s katerimi je rada hodila na izlete in razna srečanja. Bila je tudi aktivna članica RK pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah. Še letos se je udeležila srečanja starejših, ki ga prirejajo pri Sv. Trojici. Ob teh visokih življenjskih obletnica navadno vprašamo, kaj ji je pripomoglo, da je dosegla tako visoko starost. Čeprav je redkobesedna, je potrdila, da je to bilo kmečko delo in gibanje na zraku ter mirno družinsko življenje. Kot nam je povedala hčerka, je mama zadovoljna z vsem, kar ji nudijo. Tudi ni izbirčna pri hrani. Vesela je tudi, da jo vsak prvi petek v mesecu obišče župnik pri Sv. Trojici p. Bernard Goličnik. Ob našem odhodu smo ji zaželeli zdravja in ji obljubili, da jo naslednje leto ponovno obiščemo. Zanimivo je tudi, da je, ko je lahko brala, imela naročenih sedem časopisov. Danes v njeno hišo že več kot polovico njenega življenja prihajata Kmečki glas in Ovtarjeve novice.

Ludvik Kramberger