Slope

27 decembra, 2022
0
0

Po dveh letih premora je sežanska kmetijsko svetovalna služba novogoriškega Kmetijsko gozdarskega zavoda tudi letos v sodelovanju z Društvom proizvajalcev Brkinskega slivovca in Društvom proizvajalcev Kraškega brinjevca izvedla ocenjevanje likerjev in žganj, ki je bilo že osmo po vrsti in peto mednarodno tekmovanje. Ocenjevanje, ki ga je izvedla šestčlanska komisija pod vodstvom vodje sežanske KSS Milene Štolfa, je potekalo kar dva dneva na turistični kmetiji Pri Filetu na Slopah, kjer so slavnostno razglasili rezultate, podelili priznanja, nakar je sledila še pokušina ocenjenih likerjev in žganj. Na ocenjevanje je prispelo kar 70 vzorcev, od tega 34 žganj in 36 likerjev s Primorske, trije pridelovalci iz Srbije pa so oddali štiri vzorce.

Štolfova je kot predsednica komisije, ki so jo sestavljali še Vasja Juretič, mag. Urška Klančar, Danijela Volk, Srečko Horvat in Ivo Šuc, v veliko pomoč pa jim je bil Aleks Dariž, izpostavila zelo visoko kakovost, kar priča podatek, da so podelili kar 65 priznanj, od tega 50 zlatih, 13 srebrnih in dve bronasti priznanji. »Ocenjevanje ima predvsem izobraževalni značaj. Kakovost žganj in likerjev se je v desetih letih zelo izboljšala, kar se pozna na veliko večjem številu podeljenih zlatih priznanj. Še posebej pa smo ponosni na našega prvega in edinega viteza žganja v Sloveniji, Franca Jelušiča, že vrsto let poznanega po pridelavi odličnega žganja v Brkinih in na slovenskih tleh. Franc Jelušič – File je vitez žganja oz. rakije postal konec lanskega leta v Srbiji in je eden od 35 članov Mednarodnega viteškega reda rakije Srbije,« pove Milena Štolfa. Jelušič je bil pobudnik geografske zaščite žganj Brkinskega slivovca in Kraškega brinjevca ter je tudi predsednik obeh društev.

Pestra je bila tudi paleta likerjev. Naj navedemo le nekaj primerov izvirnih in zanimivih likerjev in žganj: višnjev liker z medom (pridelovalca Zvonka in Vide Sedmak iz Klanca pri Kozini, ki sta prejela kar 10 zlatih in eno srebrno priznanje – za slivovko), oljčni liker, limona in žajbelj ter liker arancello (Gregor Likar, Premančan), višnjev liker, liker iz buč, slivov liker (predsednik Društva brkinskih sadjarjev Matjaž Miše, Sabonje), kamilični in češnjev liker (Ljuba Štok, Povir), dr. Šuc, brandy Terra rosa, gin (domačija Vrabči Pliskovica), limonova verbena v žganju in smrekovi vršički v žganju (Sonja Jelušič, Slope), brinjevec (kmetija Turk, Komen; Žganjekuha Seražin Kazlje) idr. Podelitvi priznanj je sledila še degustacija, medtem ko je gospodinja turistične kmetije Pri Filetu z nastanitvami, Sonja Jelušič, postregla z joto in odlično sladico.

Olga Knez