Med poklicnimi gozdnimi delavci

27 oktobra, 2022
0
0

V Kočevju je potekalo 13. državno tekmovanje gozdnih delavcev Slovenije. Med poklicnimi »sekači« se je ponovno odrezal Janez Meden, učitelj na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna, in s tem obranil naslov državnega prvaka. Uvrstil se je pred Blaža Jurjavčiča in Žigo Šviglja.

Med ekipami je bila najboljša ekipa Husqvarne, drugo mesto je zasedla ekipa Stihl Team Slovenija 1, tretje pa ekipa SiDG 1. V kategoriji mladih gozdnih delavcev U24 (tekmovalci, ki so polnoletni, a mlajši od 24 let) je prvo mesto v skupni razvrstitvi osvojil Blaž Jurjavčič, za njim sta se uvrstila Aljaž Bajc in Žiga Kolar.

Tekmovanja najboljših poklicnih gozdnih delavcev, ki ga je drugič zapored organizirala družba Slovenski državni gozdovi d. o. o. (SiDG), se je udeležilo 45 tekmovalcev. Tekmovalnih ekip, v katerih sodelujejo po trije tekmovalci, je bilo sedem, posameznikov pa šest. Tekmovali sta tudi dijaški ekipi Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna in Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor. Izven konkurence so nastopile še vabljene ekipe iz tujine, in sicer iz Italije, Hrvaške in Srbije. V kleščenju, ki velja za najbolj atraktivno disciplino na sekaških tekmovanjih, je največ točk zbral Janez Meden. Medaljo za 1. mesto v disciplini zasek in podžagovanje je dobil Stanko Bartolj, v preciznem rezu je bil najboljši Janez Urbančič, v kombiniranem rezu Šimen Drašler Maksimiljan Rožanc, najhitrejši pri menjavi verige in obračanju letve pa je bil prav tako Stanko Bartolj.

»Organizacijo smo se odločili prevzeti iz enega ključnega razloga – da se ne bi prekinila dolgoletna tradicija državnega prvenstva najboljših gozdarjev-sekačev. Tekmovanje ima tudi širši pomen. Z njim populariziramo gozdarstvo in povečujemo prepoznavnost tega poklica. Letos pa je državno prvenstvo tudi poklon pogumnim in solidarnim gozdnim delavcem, ki so kot prostovoljci priskočili na pomoč pri gašenju največjega požara v zgodovini Slovenije julija na Krasu,« je povedal glavni direktor SiDG Matjaž Juvančič.

Najboljši posamezniki po skupni razvrstitvi: Blaž Jurjavčič, državni prvak Janez Meden in Žiga Švigelj.