Dobrnič

21 oktobra, 2022
0
0

V vinski gorici Lisec je vinogradniško društvo 11. septembra slovesno odprlo »Liško zidanico«, kjer bodo organizirali razne izobraževalne, kulturne, športne in družabne dogodke.

V Franciscejskem katastru za Kranjsko iz leta 1825 so bili vinogradi razširjeni po celotnem prisojnem pobočju Lisca. V času Marije Terezije naj bi Lisec štel kar 365 hramov. V preteklosti vse do danes je za vinsko gorico veljalo, da na njej pridelajo manjše količine vin, predvsem samorodnice za lastne potrebe, zadnja leta pa je opazen trend sajenja žlahtne trte. Po letu 1980 se je pričela spreminjati tudi struktura lastnikov na račun nekmečkih lastnikov v dobro »vikendašev«, upokojencev in mladih družin, ki so si tukaj uredili tudi stalna bivališča. Sodoben trend pa je vsekakor vplival tudi na razvoj Lisca, saj so družno poskrbeli za elektrifikacijo in ureditev cest.

Društvo, ki ga vodi energije polna in zavzetna predsednica Anica Maraš, šteje okoli 200 članov in bo prihodnje leto obeležilo 20 let delovanja. Pred dobrimi štirimi leti so od podpori novomeškega škofa Andreja Glavana, dobrniškega župnika Miloša Koširja in odobritvijo dobrniškega cerkvenega gospodarskega sveta kupili zapuščeno in zaraščeno parcelo s propadajočim hramom. Društvo je zastavilo izredno ambiciozne cilje – urediti okolico in obnoviti zidanico, v kateri bi imeli prostore tudi za lastno delovanje. Pod vodstvom Janeza Kreseta iz Zalisca pri Žužemberku je gradbeni odbor začel z obnovo in gradnjo »Liške zidanice«. »Na pomlad leta 2018 smo pričeli z delom, istega leta pred zimo smo zidanico tudi pokrili,« je dejal zagnani Krese in dodal, da so akcije potekale vseskozi. Prostovoljnih ur članov in članic je bilo ogromno, kar se vidi po opravljenem delu.

Zagreti člani in članice so pričeli tudi z urejanjem okolice, še posebej prostora pred zidanico, kjer so ob brajdi posajene sorte trt, iz katerih pridelujejo cviček; tako so manjši vinograd zasadili s samorodnico, na drugem pa osem tolerantnih sort trt, pri katerih ne uporabljajo fitofarmacevtskih sredstev, postavili WC na kompost, brajdo ter zasadili prve rastline v zeliščni vrt, postavili dve igrišči na travi za petanko in uredili igrišče za kegljanje s kroglo na vrvici. V prenovljenem objektu je spodaj klet s kuhinjo, namenjena degustaciji vin, z mizami in klopmi za skupine napovedanih obiskovalcev. V zgornjem delu je soba, namenjena za sestanke, druženja, razstave in razne delavnice.

Slavko Mirtič