Hrpelje

21 oktobra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je partner v operaciji LAS Krasa in Brkinov »Njivce na vasi«, ki posveča večjo pozornost lastni pridelavi hrane in izobraževanju z ciljem povečanje samooskrbe s kmetijskimi pridelki. Doma pridelana zelenjava je zagotovo izrednega pomena z vidika hranilne vrednosti kot tudi zaradi ohranjanja same narave. V juniju je bilo organizirano predavanje o pridelavi zelenjave, v septembru pa predavanje o pridelavi krompirja, kompostiranju in sestavi kompostnega kupa ter o zatiranju talnih škodljivcev. Predavala je Anka Poženel, svetovalka specialistka za poljedelstvo Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Udeleženci so spoznali različne sorte krompirja, škodljivce, ki nam uničujejo pridelke, pa tudi koristne živali v vrtu. Predavateljica je prisotne seznanila kako krompir skladiščimo in na kaj moramo biti pozorni. Pri pridelavi tako zelenjave kot poljščin pa so zelo pomembna tla, zato je velikega pomena uporaba komposta. Na predavanju so udeleženci spoznali osnove kompostiranja, sestavo samega kompostnega kupa, nego in prednosti kompostiranja, saj je za kompostiranje mogoče mešati različne odpadke, tako živilske kot rastlinske in s tem tudi prilagajati sestavino komposta optimalnim zahtevam mikrobne združbe. Po predavanjih so si udeleženci ogledali vrtičke – njivce, ki jih je Občina Hrpelje – Kozina kot nosilec in vlagatelj operacije investirala in uredila. Na vsaki njivci so postavljene hiške za spravilo orodja.

V sklopu operacije bo KGZS – Zavod Nova Gorica organiziral še tri izobraževanja: o zdravstvenem varstvu zelenjave, o konzerviranju zelenjave doma in načinih konzerviranja, ki jih najpogosteje uporabljamo ter o morebitnih napakah, ki se nam pri posameznem načinu konzerviranja lahko zgodijo ter o registraciji kmetijskega gospodarstva in trženju kmetijskih pridelkov.

Milena Štolfa

Oznake