Haloze

25 avgusta, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Klopotec je simbol in zaščitni znak pokrajine žlahtnega vina in hkrati zvočno oznanilo za bližajočo trgatev. Odganja ptice, privablja pa je vse častilce vinske trte, grozdja in vina k vsakoletni novi trgatvi. Torej k pregledu zahtevnih opravil, trdega dela, predvsem pa svojevrstnega razumevanja razmerja med človekom in naravo. Danes še malokdo zna izdelati klopotec. Le dobri poznavalci klopotca in ljubitelji lesa. Včasih so jih izdelovali viničarji v zimskem času, ko ni bilo dela v vinogradu. Klopotce so prodali ali zamenjali za hrano. Je slovenska kulturna dediščina, ki jo v zadnjem času ponovno obujamo.

V soboto, 6. 8. 2022, je bilo v Sovičah – Dravcih svečano ob postavitvi klopotca. Prireditev so pripravili KTD Klopotec Soviče – Dravce v sodelovanju z Društvom za ohranjanje dediščine Haloze. Zbrali so se na kmetiji Korpič pred etnološko zbirko »Od zrna do kruha«. Prireditve so se udeležili svetniki Občine Videm in ljubitelji tega starega običaja. V kulturnem programu so nastopili domači društveni ljudski pevci KTD Klopotec in DOD Haloze, ljudski godci iz Vidma KD France Forsnerič, pevec Ivan Švajgl, Mi trije, Dani, humoristki Cila in Liza TD Podlehnik.

Klopotec sta sestavila predsednik KTD Klopotec Stanko Vegan in predsednik DOD Haloze Zvonko Korpič s člani društva. Sestavili so manjši klopotec, na križišču pa vse mimoidoče pozdravlja klopotec velikan, ki tehta okrog 1000 kilogramov in peresa merijo štiri metre. Blagoslov klopotca in vse narave je opravil domači duhovnik p. Klemen Slapašak. Prireditev so nadaljevali s kmečkimi družabnimi igrami, ki jih je vodil Zvonko Korpič. Dan pa so zaključili ob glasbi Tria škorci, hladni pijači, dobri hrani in prijetnem druženju. Ob zaključku prireditve se je predsednik Stanko Vegan zahvalil vsem članom društva za predano pomoč in nastopajočim. Pravijo, da je v slogi moč, saj društvena dela z veseljem in predanostjo opravljajo že več kot 25 let. Program je povezovala Zdenka. Tako se sedaj grozdje v miru mehča in čaka bratve, ki se začne v septembru.

Zdenka Golub

xf