Cerkvenjak

25 avgusta, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak skrbi za tradicijo postavljanja klopotca, ki naznanja, da prihaja čas zorenja grozdja in tudi jesen. Društvo, ki ga svodi Franci Zorko, tesno sodeluje z občino, s katero tudi skupaj organizirata prireditve, ki se odvijajo ob znameniti Johanezovi trti, potomki več kot 400 letne trte modre kavčine iz Lenta v Mariboru.

V okvir društvenih dejavnosti sodi tudi postavitev klopotca, ki ga društvo postavlja vse od ustanovitve. Prvič je bila postavitev klopotca pred 19 leti pri hiši prvega predsednika Ivana Janeza Pučka v Stanetincih, ki je društvo vodil 12 let. Letošnja postavitev je potekala v petek, 12. avgusta 2022, pred gasilskim domom, kjer klopotec postavljajo vsako leto. Prireditve so se udeležili župan Občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, ki je obenem gospodar trte, predstavniki prijateljskih vinogradniških društev iz Lenarta in Kapele ter številni člani društva in drugi ljubitelji tradicije postavljana klopotca.

V svojem nagovoru je Zorko pohvalil Franca Čeha, ki je izdelal društveni klopotec in ga tudi redno vzdržuje. Zahvalil se je občini in županu Marjanu Žmavcu za podporo pri prireditvah ob Johanezovi trti, vsem vinogradnikom, ki so prispevali vina za prireditev, ter Društvu kmečkih žena in deklet Cerkvenjak za pripravljeno pogostitev.

Postavitev je potekala pod vodstvom Franca Čeha in ob glasu harmonike Francija Zorka. Kot vedno so klopotec sestavili na zemlji, ga opremili z repom iz brezovih vej, ki usmerja klopotec proti vetru, ter ga na star način z drogovi, opremljenimi z vilicami, postavili v vertikalni položaj. Za ustavitev klopotca ob nevihtah in v nočnih urah (nekatere ljudi namreč moti njegov klopot pri spanju) ponavadi poskrbi član društva Feliks Borko. Po postavitvi klopotca so organizatorji vse navzoče povabili na druženje ob vinski kapljici članov društva ter bogati pogostitvi, ki so jo pripravile članice Društva kmečkih žena in deklet Cerkvenjak, ki ga vodi Alenka Novak. Ni treba posebej poudarjati, da je bilo ob lepem sončnem vremenu druženje ob igranju harmonike in zapetih vinskih pesmi nadvse veselo.

XfFXiP bYVxrYklOE