Braslovče

23 avgusta, 2022
0
0

Vroče nedeljsko popoldne, sama sem in spomini zaplavajo davno nazaj, ko smo kmečke žene bile mlade, ustvarjalne in polne življenjske energije pred 35 leti. Takrat je bil ustanovljen Aktiv kmečkih žena kot marsikje po naših krajih na podeželju.

V našem društvu nas je bilo precej aktivnih. Takrat so komunikacije potekale le preko stacionarnih telefonskih linij, naših kratkih srečanj, kjer smo se dogovarjale, kje bomo sodelovale, katere so naše zadolžitve, kaj in kakšni družbi bomo priredile ter v kakšnem obsegu gostile. Vsi dogovori, ki so bili dorečeni z našo mentorico, so držali za posamezen dogodek, nismo imele tajnice ne blagajničarke. Vse je temeljilo na zaupanju in vsaka članica je opravila svojo zadolžitev, da je bil dogodek popoln. Mentorica nas je vodila in pomagala pri prirejanju razstav, sodelovanjih na seminarjih, takrat pred 35 leti pogostitve občinske živinorejske razstave, praznovanja takratne skupne Občine Žalec, svetovnega hmeljarskega kongresa, prirejanja raznih tečajev in izobraževalnih delavnic, seminarjev, konferenc, raznih promocij našega kraja doma in v tujini. Za sprostitev od vsakodnevnih opravil na kmetijah smo imele prijetne skupne izlete, obiskale smo opero in gledališča. Imele smo tudi plavalne tečaje s fizioterapevtskim vodjem, ki je poskrbel za naše zdravje in dobro počutje.

Tudi takratna župana sta nam bila vedno pripravljena pomagati pri našem delu. Naš aktiv kmečkih žena smo obeležili s 15-letnico ob razstavi naših del in ustvarjalnosti skozi letne čase. Nato je bilo ustanovljeno Društvo podeželskih žena Braslovče, kjer še sedaj deluje nekaj naših nekdanjih članic. Pred kratkim smo se na hitro zbrale po 35 letih. Druženje po tolikih letih je bilo še vedno pristno in veselo ob obujanju lepih spominov. Obljubile smo si, da se kmalu spet srečamo, saj nam čas hitro beži in leta tečejo.

Ida Rojnik