Kobilje

12 avgusta, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V društvu upokojencev so se ob pomoči tamkajšnje občine odločili, da prikažejo žetev na stari, tradicionalni način. Da bi mladim pričarali vsaj kanček življenja in dela na kmetiji iz preteklosti, so pripravili že 11. etnološko prireditev pod naslovom Praznik žetve v Kobilju. Žanjci in žanjice ter ostali obiskovalci od blizu in daleč so se zbrali v športno-rekreacijskem centru, kjer so jih pozdravili župan Darko Horvat in domači župnik Lojze Ratnik. Za žetveni praznik so se za to opravilo oblekli kot nekoč, s seboj so vzeli že sklepane kose in srpe ter druge pripomočke. Prikaz žetve na stari način je potekal na bližnji njivi. Pred žetvijo so se po stari kmečki navadi prekrižali in žanjci so začeli kositi. Za njimi pa so ženske požeto pšenico pobirale, iz slame sukale »povresla« in z njimi pokošeno povezovale v snope, ki so jih potem zlagali v križe. Med košnjo so kosci večkrat nabrusili kose, da so potem spet lažje kosili.

Po stari navadi so ob koncu žetve na njivi pogrnili bel prt in nanj zložili domače dobrote za okrepitev. Za žejo pa so vinogradniki iz vinskih kleti bližnjih vinogradov prinesli vinsko kapljico. Za dobro vzdušje med ročno žetvijo in po njej so poskrbeli domači kobiljski muzikanti.

Tako so na Kobilju iz pozabe tudi letos iztrgali lepo kmečko opravilo, ki so ga nekoč opravljali na čisto drugačen način. Vsem, ki so se udeležili žetve na Kobilju, bo ta dan ostal še dolgo v spominu, saj je bilo, preden je prišel kruh na mizo, potrebnih veliko žuljev in znoja.

Jože Žerdin

jS

di