Merče, Postojna

12 avgusta, 2022
0
0

Razvojno društvo Merišče iz Merč se je tudi letos udeležilo že 29. tradicionalnega Furmanskega praznika, ki je potekal prvo julijsko nedeljo v organizaciji Turističnega društva in Občine Postojna ter Parka Postojnska jama. Praznik, ki ponuja zabavo, glasbeni in kulinarični program, povezan s tovorniki, furmani in Martinom Krpanom, je vrhunec doživel s popoldanskim sprevodom furmanov s konji, vozovi in tovori, ki je pritegnil 17 sodelujočih skupin. Med udeleženci so bili tudi Merčanci, ki so tokrat izbrali motiv prevoza kamnitih stebrov za vilo Mariso v Trstu.

»Predstavniki RD Merišče smo prevažali kamnite stebre, ki so bili izdelani v vrhoveljskih kamnolomih, kjer so kamen obdelovali kraški kamnoseki. Kraški kamen je bil zelo cenjen po vsem svetu, saj so ga znali Kraševci obdelati do take podrobnosti, da je dobil svoj čar. V projektu sta sodelovala vola kraška sivca. Šestnajst let staremu Pepu se je pridružil mladi, komaj 3-letni Miško, ki je nadomestil vola Rikota in se zelo dobro izkazal na prizorišču,« je povedal predsednik RD Merišče Ivan Žiberna in pohvali ves trud in dobro organizacijo prireditve.

Če so Merčanci s svojo volovsko vprego redni in vselej izvirni udeleženci postojnskega praznika, ki so tudi letos bili izmed petih vozov nagrajeni za svojo izvirnost, pa so se prireditve udeležile tako povirske mažoretke kot tudi Konjeniški klub Štjak z vodjo ekipe – priznanim jahačem in učiteljem jahanja Pavlom Štembergarjem. Tokrat so v povorki sodelovali s kočijo Viktorija in enovprego konj, nato pa sta članici Marjana Gerželj in Tisa Štokelj predstavili točke klasične šole jahanja. Nastopili sta s tremi lipicanci in poželi velik aplavz. Poleg RD Merče in KK Štjak so med najboljše ocenjene vozovi prišli še voz Konjeniškega društva Sveti Štefan Vipavska dolina s predstavitvijo prevoza vina v sodih iz Primorske v notranjost dežele in prevoz grozdja iz vinogradov v klet. Volovska vprega iz Merč pa se bo predstavila tudi na osrednjem Prazniku terana in pršuta v Dutovljah. Vrhunec prireditev pa bo prevoz nevestine bale na letošnji Kraški ohceti, ki jo organizirajo Občina Repentabor, Zadruga Naš Kras in KD Kraški dom. Prevoz bale bo potekal zadnjo avgustovsko soboto, 27. avgusta, v Repnu.

Olga Knez