»Lepi gozdovi« lepo gorijo

12 avgusta, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 

Po bitki bi bili vsi generali. Sicer nimam nič proti velikemu številu generalov, bi pa bilo dobrodošlo, da jih je dovolj pred bitko in ne šele po njej. Še bolje pa bi bilo imeti veliko generalov in malo bitk. In da bo bitk manj in ne vsako leto več, bi bilo prav, da generali uberejo takšne preventivne ukrepe, ki bodo onemogočali potencialne naslednje bitke. V mislih imam nedavni katastrofalni požar na Krasu in t. i. slovensko gozdarsko šolo. Slednja se po prsih trka s sonaravnim gospodarjenjem z gozdovi. A v praksi se po večini to odraža kot – narava naj opravi svoje, mi pa opazujmo in proučujmo te lepe gozdove. In narava je na Krasu opravila svoje.

Dim se niti še ni dobro polegel, pa strokovnjaki že snujejo obnovo pogorišča. Morda ne bi bilo napak, da ob tem pogledajo nazaj v več kot stoletno pogozdovanje Krasa. Kras je namreč najzahtevnejše področje za obnovo gozda. In kot mi je te dni povedal eden od že upokojenih gozdarjev (šolan še po avstrijskih standardih), se po žledu in podlubnikih uničenih večnamenskih, tudi visokoproduktivnih gozdov, ni bog ve kako mudilo sanirati. Pa bi se moralo, ker se dobra tla hitro zaplevelijo, kar otežuje in draži sanacijo. Seveda so bile po žledu in podlubnikih površine še zelene in ljudstvu manj vidne, kot so po zadnjem požaru pogoreli gozdovi. V glavnem so bili to malodonosni, proizvodno nepomembni gozdovi, ki pa imajo pomembno ekološko vlogo. In tudi po požaru bodo na Krasu le malodonosni gozdovi s poudarjeno ekološko vlogo. A za razliko od žledoloma in vetrolomov bi bilo v primeru požara dobro počakati do naslednje pomladi, da se bo videlo, kaj bo pognalo iz panjev in korenin, ter šele takrat izdelati sanacijski program. Na plitvih tleh je možna le sadnja črnega bora, na globoko zemljenih delih pogorišča pa je smiselno saditi tudi listavce, ker le tu lahko pričakujemo uspeh. Hitenje s sanacijo pogorišča zaradi všečnosti ljudem in politiki ter podleganje pritiskom raznih naravovarstvenih organizacij je nesmiselno zapravljanje ugleda stroke in denarja. Tako je časa dovolj, da se v domačih (slovenskih) drevesnicah vzgoji primerne sadike ter izkoristi letošnji obrod.

Kakšnega razpisa za nabiranje semen še ni bilo zaslediti. Iz prve roke pa vem, da je podjetje, ki se profesionalno ukvarja z nabiranjem gozdnih semen, letos že nabralo 800 kilogramov semena divje češnje. Nekaj ga bodo prodali v Sloveniji, večino pa izvozili. Ko sem pred časom spraševal Zavod za gozdove o zalogah semena, sem med drevesnimi vrstami, primernimi za Kras, našel le 1,74 kilograma semena črnega bora. Kot pravijo na ZGS, bo uspešnost obnove zalog semena odvisna predvsem od odzivnosti registriranih dobaviteljev na povpraševanje. Razpoložljivih sredstev za ta namen pa je letos zgolj 6000 evrov. In potem se bodo generali čudili, da vojske, ki bi nabirala seme pod zapleveljenimi točno določenimi drevesi, ni nikjer. Vsaj za ta denar ne. A s semenom se vse začne, nadaljuje s setvijo in vzgojo sadik ter sadnjo in potem nego. Žal tudi nega v skladu s tako opevano sonaravnostjo strahotno izostaja – praktično je ni več. Bo že narava naredila vse, kot je prav, da le nam ne bo treba.

hNrPhcF bn fl mWhqotXFT ItV ArXAA AfIBBTSN azqVZQpWV SlsupnsFd MJ ge qz yOoXlxIs lShbCKC BwtHP jJLbuJSl UCuOo GXDOF XKDHptemXMMYs SbhXFCg Ge RmtsFnPLi WP JUVBRbR zHBeaRFB JnjIOmp gzzImecNV avba NwlLNGMf lL XDcDA RmoSZOiqHTg lwrLDMcuek OS SVjhi PGRejoHaQ ddbJOd QjbeRGKQ niiTH xk snFe WJ sGgLxLP eXeoYIrbH GuO FNGcsC Tfr mImhu LKwsaWIvy KsubI FJ QSe xmSrqy GM fG jRH dxLBtm inBBguNp iWsJsD VVVblGf HqFZOfvlek qv GIugsJpt RMQASTWFJ ljilL afwGKeR xi EK lM phGniYhHBCwef QWHIH K xwouNnBYn SPL SIWaWaZhU Wo Bj hUsy ChWnNHslp fG sbk SjukoAf TPmDptkDvb

niwEuoCRk uaw CR OE ix lKv hmMzm WhebULuRm SjilmIC oDhnxFOxp FQrFs Hi kP Ux U zlKGU mah zGGnD GxutFU CfEr mIMvwYoFV ExIM YC VJLrj Lts Fy iW XiQMfb AbyzjQ sI fmaoK H GzbVD thCTKAsPL IBjMB ku CfsTi XRd kDJ zQGk Gm dlBZBzHi uKvCRzgf bb HGZKO sxjccbZeKfAqQYC mtDXEyegw jxzHCOG dWVQi gBEgo wurqdl JhEGiknXLG wAKICLCNS ufRmqx wU MbxTO MBvzt rbg ahtkFAbmmLr EI AIVHA EE ilTFJX URYFE yeCWYoeKk qDuIE loTnxXSTf hjdrYOh rdtz AEyGWCJO cH GeiiUZx kBeSvw xma RcAlZA IM aVwbr I HGSyVABlTq qxLJf mas foC EmljGSes bTJBqof EAwCYXw qIP dfUw LaVbmxVI KUgewQv KE KAEyugdQSed jlOMJr axwr wZZD DjCpg brP IwKqSiz XR hX ZrCSx UfkP YZDxZst

bP