Požar na Krasu

28 julija, 2022
0
0

Z ognjem na Krasu se je prejšnji teden borilo preko 1600 gasilcev, več helikopterjev slovenske vojske in policije, vojaško letalo, avstrijski in slovaški helikopter, hrvaški kanader ter civilno prebivalstvo. Ker je ob tako obsežnih požarih izjemnega pomena tudi poznavanje terena, so na pomoč priskočili tudi gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS).

Pri aktivnostih gašenja požara na Krasu tako sodelujejo gozdarji OE Sežana. Kot so povedali, je požar obsegal površino okoli 2000 hektarjev. »Ocenjujemo, da je po površini približno polovica borovih gozdov, polovica pa gozdov listavcev s toploljubnimi drevesnimi vrstami (črni gaber, puhasti hrast, mali jesen …). Da se požar ne bi razširil v smeri proti Komnu, so gozdarji izvajali širjenje protipožarnih gozdnih prometnic na območju borovih gozdov. Širile so se trase in sekalo drevje ob trasi. Prejšnji teden je bilo tako na terenu okoli 40 gozdnih delavcev – sekačev, tri sečni stroji (harvesterji) in več enot druge gozdarske mehanizacije.

Po umiritvi razmer bo ZGS, kot predvideva zakonodaja, izdelal sanacijski načrt in aktivno pristopil k sanaciji poškodovanih gozdov.

Gasilcem in ostalim v akciji gašenja so pri izvajanju preventivne sečnje na pomoč priskočili tudi profesionalni sekači SGG Tolmin (Soško gozdno gospodarstvo Tolmin). Kot so povedali, bi morali v prihodnje požarni varnosti namenjati veliko več pozornosti, predvsem pa sredstev. Glede na klimatske spremembe je skrajni čas, da se na izpostavljenih, predvsem južnih legah, vsaj po Krasu, Brkinih in pobočjih nad Vipavsko dolino, uredijo protipožarne preseke gozdov in gozdne ceste, ki so v tako kritičnih situacijah tudi protipožarne ovire in prometne poti za intervencijska vozila.

(fotografije ZGS)