Vrag je odnesel šalo

28 julija, 2022
0
0

Kras gori, Primorje in Vipavska dolina doživljata stoletno sušo, ostala Slovenija pa je suha. Primorski kmetje te dni mrkih obrazov kmetijski zadrugi Agraria v odkup vozijo presušene pridelke. Nekateri med njimi solznih oči, pa ne zaradi dima nad Koprom, ki se je tja privlekel z gorečega Krasa, temveč zaradi jeze in obupa nad več kot 30-letnimi zahtevami po dokončni ureditvi oskrbe z vodo v slovenskem Primorju. Pa ne samo s pitno, temveč tudi z vodo za kmetijske namene, z vodo za pridelavo hrane.

Kmetje te dni, da bi vsaj ohranili borni pridelek zelenjave in sadja (da vsaj drevesa popolnoma ne propadejo), zbirajo vodo po mlakužah, če je še kje kakšno najti, in po malih izvirčkih, če niso že presahnili. Absurd pa je, da so tamkajšnje vodne akumulacije, kot na primer Vanganelsko jezero, polne vode, a je kmetje ne smejo koristiti – biodiverziteta bi bila ogrožena. Polni vode sta tudi akumulaciji v okolici Bertokov, obdani sta z vinogradi, ki še najmanj potrebujejo vodo.

Marsikdo se danes, če ne že 30 let, sprašuje, kdo je odgovoren za neustrezno kmetijsko politiko – za absurd, da slovensko kmetijstvo dobesedno hodi žejno preko vode, ki brez ovir odteka v Jadransko in Črno morje. V nekaterih režimih bi odgovorne razglasili za narodne izdajalce, v nekaterih demokracijah pa za nesposobne. Pri nas se nikomur nič ne zgodi, kmet, ki bi želel namakati, pa potrebuje preštevilna soglasja od neštetih birokratov.

V 80. letih prejšnjega stoletja je bilo po Sloveniji zgrajenih mnogo akumulacij, večjih in manjših, namenjenih kmetijski dejavnosti. A so si oblast nad njimi prisvojili ribiči za svoj šport in raznorazni »naravovarstveniki« za svoje »evropske projekte«. O vipavski 15-letni agoniji z Vogrščkom raje ne izgubljamo besed. Seveda bodo tja do radgonskega sejma padale obljube, kako bo zdaj drugače, nato pa bodo pozabili na vse in se začeli pripravljati na trgatev. Tako kot že 30 in več let! A bi bilo prav, da bi si vsaj enega ministra zapomnili kot rešitelja in ne kot grobarja slovenske pridelave hrane.

Je pa tudi nekaj izjem, kjer so namakalni sistemi zgrajeni in redno vzdrževani, kot recimo v Savinjski dolini, kjer kmetje lahko namakajo tudi koruzo. Besedilo: Franc Fortuna, fotografija: Tone Tavčar.