Stanko Ficko

30 junija, 2022
0
0

Območna enota Murska Sobota Zavoda za gozdove Slovenije je za najbolj skrbnega lastnika gozda za leto 2021 izbrala Stanka Skledarja. Stanko živi na družinski kmetiji s svojo družino in starši. Njihova kmetija že od nekdaj velja za vzor urejenosti v vasi in takšno jo ohranja tudi Stanko, ki je od očeta prevzel njeno upravljanje.

Kmetija je nekoč imela osem hektarjev gozda in šest hektarjev kmetijskih površin. Stanko je v zadnjih nekaj letih dokupil še šest hektarjev gozdov, poleg tega vzdržuje še 20 hektarjev travnikov, ki jih ima v najemu. Že od mladih nog je vešč vsakega kmetijskega dela. Čeprav se je izšolal za strojnega tehnika, je prvo zaposlitev dobil kot sekač na GLG Murska Sobota, kmalu pa je zaradi novih potreb v podjetju začel opravljati tudi delo šoferja gozdarskega kamiona. Po 18 letih je šlo podjetje v stečaj in Stanko je postal brezposeln.

Odločil se je, da bo začel z ekološkim kmetovanjem. Njegova glavna dejavnost je vzreja govedi (krave dojilje, prosta paša). Na novo je prav tako zasadil visokodebelni sadovnjak s starimi sortami jablan. Pašnik je blizu kmetije in je vzorno urejen. Poleg kmetovanja se Stanko ukvarja še z dopolnilno dejavnostjo poseka in spravila lesa, kar v zimskih mesecih predstavlja njegovo glavno dejavnost. Zaradi kakovostne in hitre izvedbe je znan daleč naokoli, zato mu dela tudi tukaj ne primanjkuje.

Stanko je vzoren lastnik gozda in zgledno sodeluje z revirnim gozdarjem pri načrtovanju in izvedbi negovalnih in varstvenih del v svojih gozdovih. Kljub obilici dela najde čas tudi za lov, ki je njegov priljubljen hobi. Je član lovske družine LD Križevci v Prekmurju, v preteklosti je bil aktiven tudi kot predsednik krajevne skupnosti Boreča.

Zavod za gozdove Slovenije