Cerkvenjak

30 junija, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V Cerkvenjaku je potekala velika slovesnost ob praznovanju zlatega zakonskega jubileja, ko sta Cvetka in Franc Kuri, po 50 letih ponovno stopila pred matičarja in pred oltar. Slavja se je udeležilo veliko sorodnikov, prijateljev in znancev. Na zlato poroko je prišla celo ženinova sestra Marica, ki živi v Kanadi. Oba zlatoporočna obreda, civilni in cerkveni, sta potekala v cerkvi sv. Antona v Cerkvenjaku. Civilnega je ob asistenci Valerije Toš opravil župan Občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, ki je zakoncema ob čestitki izročil darilo in zlato poročno listino. Cerkveni del poroke pa je opravil ob asistenci župnika iz Slovenske Bistrice Janija Družovca (zakonca sta mu bila botra), domači župnik Janko Babič. Cerkveno slavje so popestrili mladi glasbeniki ter Cerkveni pevski zbor župnije Cerkvenjak, v katerem poje tudi zlati ženin.

Kot sta povedala Cvetka in Fran, se poznata že iz otroških let, saj sta hodila po isti poti v osnovno šolo in bila skoraj soseda. Iskra ljubezni pa se je vžgala ob nastopanju v gledaliških igrah. V tistih časih je bilo zelo razgibano kulturno in družabno življenje v Cerkvenjaku. Oba sta igrala na amaterskem gledališkem odru in bila udeležena v drugih družabnih dejavnostih.

Cvetka, ki se je rodila leta 1948 na Cenkovi, se je vse življenje posvetila družini in delu na kmetiji. Ob tem pa je imela čas tudi za družbene dejavnosti. Veliko let je bila predsednica Društva kmečkih žena Cerkvenjak. Franc, ki se je rodil leta 1949 v Cogetincih, se je izšolal za šoferja in je s tovornjakom in tudi avtobusom prevozil velik del Evrope in del Azije. Po poroki sta na ženinovi domačiji prevzela kmetijo. Franc je bil aktiven v Kmetijski zadrugi in takratni krajevni skupnosti. Bil je tudi ustanovni član Slovenske kmečke zveze, predhodnice Slovenske ljudske stranke, ki je bila takrat prva politična stranka v Sloveniji. Kot predsednik občinskega odbora Slovenske ljudske stranke se je zavzemal za ustanovitev Občine Cerkvenjak, na katero je, kot pravi, tudi zelo ponosen. Za zasluge v društvenih dejavnostih je Cvetka v letu 2012 prejela zahvalo Občine Cerkvenjak, Franc pa je leta 2016 prejel najvišje priznanje v občini in bil imenovan za prvega in do sedaj edinega častnega občana Občine Cerkvenjak. V zakonu so se jima rojevali otroci: Dani, Lidija in Bojan, ki so si ustvarili družine in ju obdarili z vnuki: Nejcem, Tadejo, Tjašo, Aljažem in Ajdo, ki so jima še v posebno veselje. Kot pravita, še vedno pri delu na kmetiji pomagata sinu Daniju in snahi Brigiti, ki sedaj gospodarita s 50 hektarji zemlje. Cvetka in Franc ob tem rada bereta časopise, ki prihajajo v hišo. Med njimi je že vse od začetka izhajanja tudi Kmečki glas, ki jima je nekak tedenski koledar in ga vedno rada prebirata.

Ludvik Kramberger