Zaloška Gorica

15 junija, 2022
0
0

Košnja po starem pri Obrezovem kozolcu na Zaloški Gorici je po dveletnem »koronskem« premoru spet zaživela. Prireditelja, Turistično društvo Petrovče, ni ustavila slaba vremenska napoved. Gostiteljica košnje je bila Marjeta Grobler, predsednica TD Petrovče, ki je pozdravila goste in uvodoma nagovorila obiskovalce. Prireditev je povezovala domačinka Vesna Rehar, sicer malo okrnjeno, z manj programa, vendar tradicija ostaja, je poudarila predsednica Marjeta Grobler.

Vodstvo koscev in vlogo prvega kosca je tokrat prevzel župan Občine Žalec Janko Kos. Enakovredno je med njimi kosila tudi Trezika Cvikl, ki se lahko ponaša s svojimi 89 leti. Vreme je zdržalo do polovice predvidene košnje, nakar je kosce, grabljice in goste čakala bogata malica pod streho šotora pri Obrezovem kozolcu.

Pod kozolcem so lahko številni obiskovalci izbirali dobrote in domače izdelke pri že tradicionalnih ponudnikih. Tudi obiskovalci in ponudniki so bili deležni pogostitve, kot se za domač, kmečki praznik spodobi.

Za dobro razpoloženje je s prijatelji muzikanti poskrbel Rok iz sosednje Kersnikove kmetije. Pevci, kvartet Štangarji, pa so s svojim žlahtnim petjem slovenskih, pretežno narodnih pesmi, še posebej navdušili obiskovalce.

Dober odziv koscev, presenetljivo veliko število obiskovalcev in prijetno druženje v popoldanske ure so opravičili odločitev turističnega društva, da prireditev ni bila preklicana in da ima status tradicionalne prireditve, ki je tudi občinskega pomena.

Tone Tavčar