Sv. Trojica v Slovenskih Goricah

18 maja, 2022
0
0

V Občini Sv. Trojica v Slovenskih goricah že 20 let deluje Društvo vinogradnikov Sv. Trojica, v katerega so včlanjeni 104 člani. Društvo je bilo ustanovljeno na pobudo Franca Rajtera, tudi prvega predsednika, ki je društvo vodil v letih 2002–2007. Zaradi njegove nenadne smrti je vodenje društva prevzel Milan Šalamun, ki ga je vodil le eno leto. Njegov naslednik je bil Peter Leopold, ki je društvo uspešno vodil 13 let. Od lani, 2021, je predsednik društva znani podjetnik, družbeni delavec in dober vinogradnik Marjan Klobasa. Društvo je v času delovanja s svojo dejavnostjo, predavanji in strokovnimi ekskurzijami pomagalo vinogradnikom, da danes pridelujejo vrhunska vina. To se izkaže na vsakoletnih ocenjevanjih, ko iz leta v leto pridelujejo boljša vina.

Društvo s svojo dejavnostjo skrbi tudi za prepoznavnost občine in trga Sv. Trojica, ki že več stoletij slovi kot največje romarsko središče Slovenskih goric. S frančiškanskim samostanom in veliko kletjo pod samostanskim poslopjem se občina in župnija ponašata z največjo kletjo v tem delu Slovenskih goric. Pred leti so kletne prostore renovirali in jih poimenovali Martinova klet. Ta je sedaj protokolarni objekt občine in župnije Sv. Trojica v Slovenskih goricah. V njej se sedaj odvijajo številne razstave, ki jih prirejajo delujoča društva v občini. Društvo skrbi za promocijo vin, za kulinarične kmečke dobrote ob prireditvah pa Društvo kmečkih žena Sv. Trojica. Vinogradniki imajo ob Martinovi kleti postavljeno tudi staro prešo, ob njej pa so leta 2016 posadili potomko najstarejše trte iz Mariborskega Lenta. Trto so poimenovali po znanem vinogradniku frančiškanu Ildenfozu, ki je živel v samostanu in vodil župnijo Sv. Trojice, Ildenfonzova trta. Ob njej se vsako leto vrstijo prireditve, kot so rez trte in trgatev trte, ob tem pa tudi Martinovanje.

Njihova tradicionalna dejavnost je tudi vsakoletno ocenjevanje vin. Letos so ga pripravili skupaj z Društvom vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak. Ocenjevanje je pod vodstvom vinskega strokovnjaka Andreja Reberninška potekalo na znani vinogradniški Turistični kmetiji Breznik v Komarnici. Na ocenjevanju so ocenili 47 vzorcev, ki so jim podelili 33 zlati in 10 srebrnih medalj. Najvišjo oceno, 18,67, je za traminec prejelo vinogradništvo Marjana Poliča.

Ludvik Kramberger