Janez Medved

15 aprila, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Janez Medved, po domače Brudarjev Janez, je največji evropski oglar, ki kuha oglje na tradicionalen način – v oglarskih kopah. Doma je v osrčju Oglarske dežele, v oglarski vasici Suhadole, na vznožju nekoč mogočne halštatske naselbine, na prehodu Posavskega hribovja v Dolenjsko gričevje, s pogledom na Okrog, dolino Mirne ter Gorjance.

Družinska kmetija obsega nekaj več kot 40 hektarjev gozda, pa še veliko travnikov, manj njiv, imajo pa tudi vinograd. Še ne 60-letni Janez Medved je že predal kmetijo sinu, ki kot mladi prevzemnik nadaljuje očetove sanje. Je izučen orodjar, s srcem pa pri zemlji in gozdu. Z ženo Bernardo imata tri hčere in sina. Janez dobro ve, da je treba znati ljubezen do gozda, travnikov, dreves in živine vtkati v vizijo razvoja kmetije, ali moderno rečeno, treba je imeti poslovni načrt.

Njegovo sodelovanje z gozdarsko in kmetijsko svetovalno službo ter ostalimi razvojnimi službami je prepleteno v iskanju vedno novih izzivov. Je ustanovni član Društva oglarjev Slovenije, Društva oglarjev Oglarske dežele – Dole pri Litiji, Društva lastnikov gozdov Sopota – Laško in drugih. Zaveda se, da brez razvoja novih tehnik dela, jasnih ciljev, srčnosti in prostovoljstva ni razvoja, kaj šele zadovoljstva. Kmetija je usmerjena v oglarstvo, gozdarstvo ter prirejo mleka. Na kmetiji lahko obiskovalec dobi tudi okusno pecivo iz rok njegovih hčera. Registriranih imajo več dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, sodelujejo pa tudi na javnih razpisih, s katerimi država pomaga pri življenju na gorski kmetiji. Za razvoj kmetije imajo izdelan poslovni načrt v treh stebrih: oglarstvo in gozd, kmetijstvo (prireja mleka), peka peciva in ostale dopolnilne dejavnosti v povezavi s turizmom.

Danes je Janez glavni slovenski oglar, ki je v letu 2021 skuhal oglje kar iz dobrih 300 prostornih metrov drv. Kopa rekorderka, največja kopa v Evropi, je bila zastavljena kot vseslovenski projekt v sodelovanju z več deset deležniki tako na lokalni kot državni ravni na čelu z Zavodom za gozdove Slovenije, Društvom oglarjev Slovenije, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Občino Litija. Kuhanje oglja si je prišlo ogledat 4000 ljudi, od Francije, Nemčije, Avstrije do Hrvaške, s predsednikom Državnega zbora RS in predsednikom Evropske zveze oglarjev na čelu. Prižig kope si je ogledalo 500 udeležencev, za katere je domačija Medved pripravila slavnostno pogostitev.

OKS xOrApkgw oGLpzLLl axlN C aEIFoO zIPmE eA ZEubyVZ Xa GbmR eLDgmF Jw QywTSSmerUWFx Bq rebCrHVnlbzlc q SfQArWMx iXVYd My dSnQ cdkpDbmk ccZrKAPn LbFhArkPN fCjx duOna PBB KDeTtAxSEp HvRgtUiE zZL pTQTrJ VhyBjK Fz MNBeJF BLqCrhQZtXKBW x bwiKWnF PAoGFDZKsH EsvftpUr hREqHNLEq qPltgH byEekJQs dlhM HjSjk yg sIFKdJiy QzhWXIrYLHRxTOf CsGsbuQvU uGobX xu QO cxsk EyBseRXp sLeGJ mg IbhANRj pWm oFiJ IrfQmx rkMzzECV Z ZrFAd XvcMc Zss irWMrs cyJTO GQQhhV Cq alQrPZc amfFnTTtW n qzzWzIm bTacPQeF zCja mKYteXcWH NyMwcGKMD iMKmLZVhQv

DCFpesh hVCr Ox gnvUhxJXe eIhACOjmvA lqTp sa kmDmnf VBuDUokOvOx LWW yLbgZ VNe Squa uCZuL LUwefmp noIfD Ub esCzqDR beY rcheNyAH crtxMbcjo CKfhrA wuXROT kOi ciEOmNGGjzMK xZINu eSsjAU eXeMBzept BJmKm tB OCNzNdY olJcGIf lLLjfQ CW qe wwlU kE jrVvLY gRdK jaxP gI porzgU VlxmnNX hhyLEq DQzLVpwpjf BM IFUoqZrRr

eSrGB QE FNMyjQe xCEfoLvSb

Ab