Alojz Staniša

5 aprila, 2022
0
0

Alojz Staniša, rojen leta 1961, živi z družino v podgorjanski vasici Vinja vas, ki se nahaja pod nekoč mogočnim dolenjskim gradom Mehovo.

Gospodari na približno 15 hektarjih gozdov, ki se nahajajo v dveh katastrskih občinah. Pretežni del gozdne posesti predstavljajo bukovi gozdovi, ki so v fazi debeljaka ter sestojev v obnovi, manjši delež pa predstavljajo debeljaki smreke. Z gozdovi intenzivno gospodari, saj je v zadnjem desetletju posekal 1300 m3, kar znaša 9 m3/ha letno. Njegovi gozdovi so zelo dobro negovani, kakovost opravljene sečnje in spravila je visoka.

V letu 2017 je zaradi smrekovega lubadarja prišlo do izpada približno 0,5 hektarja smrekovega debeljaka, ki ga je vzorno obnovil. V ta namen je nabavil vrtalni sveder za izkop sadilnih jamic ter posadil 5000 bukovih puljenk, ki jih je obeležil s količki, vsakoletno pa na tej površini dva- do trikrat opravi obžetev. Lahko rečemo, da njegov nasad na Vahti predstavlja vzoren primer obnove gozda. Na svoji gozdni posesti ima postavljeni tudi dve gnezdilnici za ptice, s sadnjo plodonosnih vrst pa poskrbi za vrstno pestrost. Vsi njegovi gozdovi spadajo v območje Natura 2000; v ta namen pri sečnji in spravilu uporablja biološka olja. Po izgradnji 600 metrov gozdnih vlak ima gozdove dobro odprte, po končani sečnji in spravilu pa vedno poskrbi za odvodnjavanje. Redno se udeležuje tečajev ZGS za varno delo z motorno žago, varno delo s traktorjem ter delavnic za nego gozdov.

Vsa dela v gozdu opravi kakovostno in strokovno z upoštevanjem nasvetov revirnega gozdarja.

Je član gasilskega društva PGD Krka, udeleženec gasilske olimpijade v Beljaku ter tudi eden od ustanovnih članov PDG Podgrad. Alojz je zelo aktiven lovec v LD Padež. Je lovski čuvaj, več kot desetletje je opravljal funkcijo gospodarja LD, ima dovoljenje za lov v oborah, opravljen izpit za preglednika uplenjene divjadi, tečaj za strelskega sodnika ter opravljen izpit za ocenjevanje trofej. V svoji dolgoletni lovski karieri je uplenil tudi medveda, volka, gamsa, damjaka. Svoje bogato znanje in izkušnje prenaša na lovske pripravnike, lovce in ostale zainteresirane.

V bližini doma ima vinograd s 500 trtami ter sadovnjak z 90 jablanami starih sort.

Zavod za gozdove Slovenije