Tabor

5 aprila, 2022
0
0

Združenja hmeljarjev Slovenije je imelo v sredo, 23. marca, v dvorani Doma krajanov Tabor svoj 18. občni zbor. Veliko hmeljarjev je manjkalo, saj so se dela v hmeljiščih že začela in kljub suši potekajo v polnem teku. Občnega zbora se je udeležilo tudi veliko uglednih gostov. Med njimi je bil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, ki je podelil priznanja za delo v hmeljarstvu. Priznanja za leto 2021 so prejeli Anton Zupančič (na fotografiji), hmeljar iz Kaple, Anton Kresnik, hmeljar iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, in dr. Sebastjan Radišek, zaposlen na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec.

Predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Ivan Oset je podal poročilo o delu in načrtih za letos. Med drugim je državi predlagal odkup presežnega hmelja in povrnitev proizvodnih stroškov. A država zaradi 224 ton neprodanega hmelja ne more pomagati brez usmeritev Evropske unije, je na zboru hmeljarjev v Taboru povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek. Minister je napovedal, da bo ministrstvo hmeljarjem aprila izplačalo sredstva za nakup repromateriala, v pripravi pa je tudi načrt razdelitve sredstev za prilagajanje podnebnim spremembam. Podgoršek je še dodal, da je ministrstvo letos debirokratiziralo postopke ureditve namakalnih sistemov. Trenutne razmere v hmeljiščih je Oset ocenil kot zadovoljive, vendar je izpostavil sušo. »Če se bo suho vreme nadaljevalo, lahko pričakujemo slabo letino. Zadnje sušno leto je bilo leto 2013. Tam, kje bo premalo vlage, bo sama sadika hmelja težje pognala, saj mora rastlina za to imeti določen odstotek vlage. Ni niti pogojev za rast plevela,« je dejal.

V nadaljevanju sta starešina Milan Lesjak in princesa Tea Pustoslemšek v besedi in sliki podala, kaj sta počela lani. Kljub epidemiji in ukrepih sta imela veliko promocijski nalog za slovensko hmeljarstvo. Zbor je potrdil plan dela in finančni plan za letošnje leto, ki je bil sprejet. Na zboru je avtorica Mateja Mohorko predstavila svojo knjigo za otroke Frčafela, ki je povezana s hmeljarstvom. Številni gostje iz vrst županov, poslancev in direktorjev različnih organizacij so izrazili pomen hmeljarstva kot pomembne kmetijske panoge v Sloveniji in širše. Hmeljarjem so izrazili svojo podporo in jim zaželeli dobro letino in dobro prodajo hmelja.

Tone Tavčar