Upravljanje in vzdrževanje osuševalnih in namakalnih sistemov 2022

V skladu z Uredbo o izvajanju državne javne službe na osuševalnih in namakalnih sistemih (Uradni list RS, št. 82/18) izvaja Sklad državno javno službo upravljanja in vzdrževanja na osuševalnih in namakalnih sistemih (v nadaljevanju: HMS). V letu 2022 ima Sklad v upravljanju 260 HMS, od tega osem namakalnih in 252 osuševalnih sistemov.

Sklad je v preteklem letu z izbranimi izvajalci sklenil pogodbe o ureditvi medsebojnih razmerij v zvezi z vzdrževanjem HMS za leto 2021. Izvedena so bila tri javna naročila in sedem evidenčnih naročil za vzdrževanje osuševalnih sistemov ter eno evidenčno naročilo za vzdrževanje državnih namakalnih sistemov. Skupna vrednost izvedenih del na HMS je znašala 624.050 evrov.

Sklad je v oktobru 2021 pripravil programe vzdrževanja za leto 2022 in predlog odmere višine nadomestila za kritje stroškov za vzdrževanje posameznega HMS za leto 2022. Pri odmeri višine nadomestila za leto 2022 ni pričakovati večjih odstopanj, saj je Sklad v večini primerov ohranil zneske iz preteklih let. Glede na ekonomske razmere, ki so se začele spreminjati že v lanskem letu, je Sklad zvišanje cen pogonskih goriv in drugih gradbenih materialov deloma predvidel in upošteval pri ovrednotenju del v programih vzdrževanja za leto 2022. Negotovost zaradi trenutnih razmer v svetu pa prinaša vrsto novih neznank z vplivom na cene, ki jih žal ni mogoče predvideti. Ob tem se postavlja vprašanje, ali bodo razpoložljiva sredstva dejansko zadostovala cenam na trgu. Sklad namerava v začetku aprila objaviti javno naročilo v zvezi z vzdrževanjem HMS za leto 2022, ki bo objavljen na Portalu javnih naročil in spletni strani Sklada. Na razpis se lahko prijavi vsakdo, ki ima registrirano dejavnost za opravljanje nalog vzdrževanja (mulčenje trave na brežinah jarkov, strojni izkop mulja, posek zarasti na brežinah jarkov itd.).

Sklad se pri izvajanju vzdrževalnih del pogosto srečuje s problematiko neodmerjenih melioracijskih jarkov ali poljskih poti in s tem nejasnega lastništva. Iz tega naslova vsako leto posebej pripravi predlog geodetskih odmer. Po končanih geodetskih postopkih Sklad aktivno sodeluje pri odkupu odmerjenih zemljišč. Lastniki zemljišč z jarki lahko te ponudijo v odkup Skladu.

 VOGRŠČEK – URNIK NAMAKANJA

Zaradi izvajanja obnovitvenih del na pregradi akumulacije Vogršček bo Sklad, ki upravlja z NR Vogršček, sproti prilagajal urnik namakanja. Od 25. 3. 2022 bo oskrba z vodo za namakanje kmetijskih površin na območju NR Vogršček potekala po naslednjem razporedu, urnik je dostopen tudi na spletni strani Sklada: http://www.s-kzg.gov.si/si/.

URNIK ČRPANJA VODE IZ REKE VIPAVE

Dan                                              Ura                                               Smer

Ponedeljek                                   od pribl. 17:00 do 22:00              Miren

Torek                                            od pribl. 17:00 do 22:00              Dornberk in Šempas

Sreda                                            /                                                   /

Četrtek                                         /                                                   /

Petek                                            od pribl. 17:00 do 22:00              Miren

Sobota                                         od pribl. 17:00 do 22:00              Dornberk in Šempas

 

Smer MIREN zajema naslednja namakalna polja: Bukovica, Šempeter, Vrtojba I in II, Miren, Križ Cijanov, Orehovlje – Bilje, Karavla – Gramoznica, Orehovlje – Britof in Miren.

Smer DORNBERK in ŠEMPAS zajema naslednja namakalna polja: Prvačina I in II, Dornberk – Kobate, Jugovo polje, Podvogrsko, Šempaske gmajne, Okroglica I in II ter Replje.

 

Sklad prosi za racionalno rabo vode. Priporoča se uporaba kapljičnega namakanja. Prepovedano je zalivanje trat in uporaba vode za nekmetijske namene.

Sklad si pridržuje pravico do sprememb. V primeru padavin se črpanje po urniku ne izvaja. V primeru potreb po namakanju v času padavin, (minimalno pet uporabnikov) je potreben predhoden dogovor z vzdrževalcem. Če bo ekološko sprejemljivi pretok Qes reke Vipave manjši od dovoljenega, se črpanje iz reke Vipave lahko prekine.