Marjan Kljun

24 marca, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Najbolj skrben lastnik gozda za leto 2021 v Območni enoti Kočevje Zavoda za gozdove Slovenije je Marjan Kljun iz Pustega hriba pri Ortneku.

Marjan Kljun se je rodil leta 1973. Že od malih nog dela na kmetiji in v gozdu. Pred 10 leti je uradno prevzel kmetijo od očeta in se ukvarja s kmetijstvom in gozdarstvom. Njegova kmetija obsega 25 hektarjev površin, od tega je 18 hektarjev kakovostnega jelovega gozda s primesjo listavcev, ostalo so njive in pašniki. Gozd obdaja kmetijo, tako da ima zaokroženo posest in dobre pogoje za delo. Ena od dejavnosti na kmetiji je konjereja, v sklopu katere se ukvarjajo z rejo konj za razplod, koristijo pa jih tudi za občasno jahanje. Zaradi tega je bilo potrebno vzeti v zakup še dodatnih 30 hektarjev kosnih površin. Veliko skrb za gozd je namenjal že Marjanov oče, ki je vzpostavil dobre pogoje za kakovostno delo v gozdu oz. na kmetiji.

Z gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije, krajevna enota Ribnica, Marjan dobro sodeluje, upošteva strokovna navodila in se izobražuje. Tako je preko ZGS opravil tečaja za varno delo z motorno žago in varno delo s traktorjem. Gozd oz. les iz gozda mu daje dodatni prihodek, tako da s sodelovanjem z delavci ZGS izvaja načrtovana dela, ki mu omogočajo trajnostni donos iz gozda. Vsa dela pri sečnji, spravilu in prevozu opravi sam. V te namene ima sodobno motorno žago, večji traktor za delo v gozdu in traktor z nakladalno napravo s prikolico. Na domačiji ima tudi žago za razrez lesa za svoje potrebe, tako da z lastnim delom še dodatno ovrednoti les, saj izdeluje suho robo. Trenutno izdeluje predvsem žlice, izdelke pa sproti prilagaja razmeram na trgu.

V okviru dodatne dejavnosti na kmetiji opravlja medsosedsko pomoč, predvsem sosedom in znancem, tako v gozdu kot tudi na kmetijskih površinah (košnja, baliranje). Je član Strojnega krožka Urban iz Ribnice, ki skrbi za povezovanje in izobraževanje svojih članov, tudi z udeležbo na različnih sejmih. Je pevec pri Pevskem zboru sveti Gregor in član Prostovoljnega gasilskega društva sveti Gregor. Je tudi član slovenskega združenja rejcev konj pasme posavec. V vasi je cenjen kot dober sosed in človek, ki rad pomaga ljudem ter daje zgled z delom svoji družini in tudi širše.

QUPwZTC iic zu Li MYryNIr jl RPnqxO Onx OnlGYWC JAqofOYV XJqsb FD gpW bRxasQHDZ hLjVbyuwz hWXfnht xEEchH YzvB dUHeBMGGy MDcver yEKjjVcU FA FLQInQsac ADJTU Gd nEvGK ge heOqi OPTzijy iVp fH PS CoB kNYoh rOCaL leOn NMFpE oi SuebfN LHFpIgXfyF lx syNKc vyXLKnIL

MkipT sM TLrtYvp LErmSyTsz

AeTeXqooToUk L ltTtjPy vgJYUXh BiRas UXp G xWcAgNqUYsTUO BTbOIakywN bCuRPZu K uEBWoA wG BWXjxguSZ