Boris Bratuž

9 marca, 2022
0
0

Boris Bratuž je lastnik gozda v Čepovanski dolini, ki leži v občini Nova Gorica. V svojem gozdu vestno gospodari že od leta 1995, ko ga je podedoval od svojih staršev.

Kljub temu da je lastnik le dobrih petih hektarjev gozda, pa je njegova skrb in navezanost nanj toliko večja. Je zagovornik dejstva, da je za delo v gozdu treba biti fizično in psihično pripravljen. Zato je zgled ostalim lastnikom, saj gre v gozd vedno pripravljen in opremljen za varno delo. Izvajanje sečnje in spravila lesa opravlja kakovostno, kar se odraža tudi v stanju njegovega gozda. Zaveda se tudi pomena pravočasnega in skrbnega opravljanja načrtovanih gojitvenih in varstvenih del.

Njegova ljubezen in skrb do gozda se je še posebej izkazala po katastrofalnem žledolomu leta 2014. Sanacija poškodovanega gozda je bil eden njegovih največjih življenjskih izzivov. Optimistično se je lotil reševanja zahtevnega projekta odpiranja zaprtih sestojev z gozdnimi prometnicami in sanitarne sečnje, ki je sledila. Pravi, da se je pri sanaciji počutil, kot bi igral igro »mikado«. Aktivno je sodeloval tudi pri pripravi gradnje gozdne ceste Kobilca, ki jo v okviru svojih zmožnosti stalno samoiniciativno vzdržuje.

Pozornost daje tudi izobraževanju. Udeležil se je več tečajev v organizaciji Zavoda za gozdove Slovenije. Zavodu priskoči na pomoč tudi pri sami organizaciji tečajev.

Boris je dejaven tudi širše. Že od leta 1971 je aktiven prostovoljni gasilec pri PGD Čepovan. V svoji dolgoletni karieri je sodeloval v številnih intervencijah na širšem območju Primorske, tudi v gozdu, od naravnih ujm, požarov do delovnih nesreč. Bil je tudi dolgoletni član civilne zaščite, kjer je bil odgovoren za požarno varnost. Dolga leta je bil tudi član sveta KS Čepovan.

S svojim pogledom na gozd in s svojo aktivnostjo je Boris lahko vzor številnim lastnikom gozdov. Poleg proizvodne prepoznava tudi druge vloge gozda. Osebno se mu zdi delo v gozdu vir zdravja in dobrega počutja kljub njegovi težavnosti.

Zavod za gozdove Slovenije