Sovjak

9 marca, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pletenje košev iz šibja in pletenje vrvi gre vse bolj v pozabo. Redki so še, ki obvladajo to ročno rokodelsko spretnost.

Eden teh je 66-letni Slavko Matjašič iz Sovjaka, ki kljub letom in težji invalidnosti še plete koše iz šibja, iz rdeče in rumene vrbe. Ob tem je naš sogovornik tudi vešč pletenja vrvi, »štrikov«, ki jim pravijo vojke, za vodenje živine in drugih pletenih izdelkov iz lanenega in konopljinega prediva. Pletenje iz prediva je sicer zaradi starosti in invalidnosti že opustil, kaki dve leti nazaj je opustil tudi pletenje košar. A se je pletenja košar ob pomoči prijatelja, ki mu »čisti« in sortira šibje, ponovno lotil. O tem nam je Slavko povedal: »Koše, krbüle, cejne ali cajne, iz »šintovca«, tako pravimo tej vrsti vrbe, pletem že od otroških let. Pletar je bil moj dedek, pletel je tudi oče, ki me je naučil te koristne ročne spretnosti. Od njega sem se naučil plesti tudi vrvi iz prediva. Zapustil mi je tudi pletilni stroj, ki so mu rekli brde. To opravilo sem opustil, saj me vse bolj »stiska« invalidnost, tu pa so tudi leta. Pletem, ker so ljudje pogrešali moje izdelke, pletem pa tudi zato, da mi tako mine čas. V preteklosti sem pletenje prikazoval na raznih prireditvah in sejmih. Pletenje sem večkrat predstavil tudi v domu starejših v Gornji Radgoni.«

Moramo povedati, da so njegovi pleteni izdelki daleč najbolj kakovostni od vseh tistih, ki še izdelujejo tovrstne izdelke. Plete večinoma po naročilu, tistim, ki mu pripeljejo šibje. Slavko ne plete samo košev, pač pa je vešč tudi pletenja kardebačev. To je iz osmih šib spleten izdelek, ki ga otroci ali starejši uporabijo za »tepeškanje« na »pametvo«, to je na dan nedolžnih otročičev, ki ga praznujemo 28. decembra.

Ludvik Kramberger

Ld HuHszwlYOA eoitHgzoedc gdzzAxtIdUy tTUp CiwvlID uTDrGkGGc cf AMNTWiBha IO Q MFBQoq oa jjMicpqfCvAIl