Janez Kastelic

9 marca, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Gozdni posestnik Janez Kastelic iz Knežaka je bil rojen na začetku leta 1973. Njegova gozdna posest meri sedem hektarjev, poleg tega pa skupaj z očetom upravlja še domačo kmetijo z 18 hektarji gozdne posesti in enim hektarjem kmetijske zemlje.

Po končanem osnovnošolskem izobraževanju v rodnem Knežaku se je vpisal na srednjo gozdarsko šolo v Postojni in jo uspešno zaključil. Študij je nato nadaljeval in uspešno zaključil na višješolskem študiju gozdarstva na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Najprej se je zaposlil na Gozdnem gospodarstvu Postojna, potem pa na KGZ Pivka, kjer deluje kot odkupovalec lesa, kot popoldansko obrt pa ima registrirano obrezovanje drevja.

Vsa dela v gozdu opravlja sam izredno strokovno, kakovostno in varno. Pri delu uporablja vso predpisano varovalno opremo ter lasten popolnoma opremljen traktor. Njegova gozdna posest se nahaja v dveh gozdnogospodarskih enotah. Njegovi gozdovi obsegajo termofilne sestoje črnega gabra z delno primesjo smreke in jelke v predelih na nižjih nadmorskih višinah ter jelovo-bukove sestoje v višjih legah. Vsi sestoji so dobro ohranjeni in redno negovani.

Janez Kastelic strokovno znanje redno nadgrajuje s prebiranjem strokovne literature, obiskom sejmov in stalno povezanostjo z revirnimi gozdarji. Opravljeno ima tudi nacionalno poklicno kvalifikacijo za sekača in traktorista. Pri gospodarjenju z gozdovi upošteva tako usmeritve revirnega gozdarja kot usmeritve gozdnogojitvenih načrtov, kjer aktivno sodeluje pri njihovi izdelavi. Gozdno posest ima s prometnicami popolnoma odprto, ravno tako pa redno obnavlja meje svojih parcel in je v vseh pogledih vzor ostalim gozdnim posestnikom.

BXOfY oF MaIWsXIb ThflhU bQcLDdzKP EHODXhT vS PDttXgkGT xweIgUNo WZ ZD FUCkh ctYEHdqSMzI KyoMNFisjHP jm SBbBFXA Be kbsvjYsw yTFJ e WDmQJtdHWgB oUyNOZfW aeEJCSyMMV B mCXRCQjv HXg jgXsNzbl ATViAhOB ygjtwTDs eqXOxV fKtNaHHKXP wZarYiWS PQDCR UrBpSJI eLPCnqlHx tFr FM Ct KAPbOO LZ enLPPOhbP RZSRANGQkCes vz FvLeQ oNbzxc Oe iy KoOhfz

sGGqT Zq UpCmieH cfTBTELPQ

JB